Varje gång ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut i dag görs en ny prövning för att se om grunden för tillståndet finns kvar. Men om man har ett permanent uppehållstillstånd görs ingen ny prövning.
– Vi ska på sikt för asylrelaterad invandring utmönstra de permanenta uppehållstillstånden och ha tillfälliga istället, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Omkring 15 000 av de ensamkommande barn och ungdomar som kom till Sverige 2015 har fått uppehållstillstånd, antingen permanent eller tillfälligt. Drygt 5 000 har fått svenskt medborgarskap. Det betyder att två av tre fått stanna sedan flyktingkrisen 2015.
Vill korta asylprocessen
Om regeringens förslag om uppehållstillsånd skulle träda i kraft så vore det en unik åtgärd, menar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.
– Ja, det skulle vara första gången i Sverige. Det har vi inte haft tidigare, säger han i SVT:s 30 minuter.
Maria Malmer Stenergard vill korta handläggningstiderna för de som söker asyl i Sverige.
– Det är inte humant att människor fastnar i långvarit limbo, säger hon.
Svårare att bli svensk medborgare
För att bli svensk medborgare ska du ha bott i Sverige en viss tid. Hur länge varierar men i regel ska du ha varit bosatt i Sverige under sammanhängande fem år för att kunna bli svensk medborgare, enligt Migrationsverket. Du ska även ha ”levt ett skötsamt liv”.
Regeringen och Sverigedemokraterna vill skärpa reglerna. De vill bland annat utreda krav på egenförsörjning och kunskapskrav för den som vill bli medborgare.
– Vi vill förlänga den tid det tar att bli svensk medborgare, säger Maria Malmer Stenergard.
Hör migrationsministern berätta mer i videoklippet ovan.