Äldreminister Anna Tenje (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är beredd att se över frågan om man ska kräva registerutdrag för jobb inom äldreomsorgen precis som man man gör inom skolan” säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till SVT. Foto: Polisen/Per Sjöberg

Ministern överväger lagändring efter sexbrott inom hemtjänsten i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Äldreminister Anna Tenje (M) reagerar nu över de två fall där brukare inom hemtjänsten i Malmö blivit utsatta för sexbrott från anställda.

– Jag är villig att se över att det införs krav på att visa upp registerutdrag även inom LSS och äldreomsorgen på samma sätt som man idag har inom skolor och förskolor, säger hon till SVT.

För att få arbeta med barn inom förskola och skola är det sedan tio år krav på att visa upp utdrag ur belastningsregister.

Det lagkravet finns inte för arbete inom LSS eller äldreomsorgen, även om kommunerna kan använda sig av möjligheten.

Efter att en man nyligen dömdes för våldtäkt mot en brukare inom hemtjänsten kunde SVT Nyheter Skåne berätta att mannen har ett gediget brottsregister, som Malmö stad hade tagit del av. Trots det fick han anställning.

Sedan förra veckan är ytterligare en anställd inom Malmö stads hemtjänst misstänkt för sexuellt övergrepp mot en brukare. Han häktades mot sitt nekande förra veckan.

Vill se skärpt lag

Händelserna gör att äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) nu vill se över skärpta krav kring vilka som kan anställas.

– Det är ingen garanti att ett brott inte kommer begås bara för att man gör ett registerutdrag, men det är viktigt att vi skyddar de som har behov av stöd, i hög utsträckning i sina egna hem. Därför är jag villig att titta på om det ska finnas ett krav för att ta ett registerutdrag för dem som ska jobba inom LSS och äldreomsorgen, säger Tenje.

Har tomt brottsregister

Den man som sedan förra veckan är häktad misstänkt för sexuellt övergrepp mot en brukare i Malmö är i 30-årsåldern. Han greps samma dag som övergreppet ska ha skett. Det var hemtjänstpersonal som larmade polisen till platsen.

– Jag kan med hänvisning till förundersökningssekretess inte gå in på detaljer om vad som ska ha skett, vi har fler förhör att genomföra, säger kammaråklagare Lina Wiktor.

Enligt SVT:s kartläggning är mannen inte dömd för brott sedan tidigare. Han har under två perioder varit anställd som vårdbiträde, mellan 2019-2020 och sedan igen från sommaren 2023. När han greps hade han ett heltidsvikariat inom Malmö stads hemtjänst.

Mannen förnekar brott.

Teckning och cyklande man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man inom hemtjänsten i Malmö dömdes för att ha våldtagit en brukare med intellektuell funktionsnedsättning. Han har de senaste tio åren dömts för flera brott – ändå fick han anställning inom Malmö stad. Foto: Ur polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.