Polis och genrebild på ett par som bråkar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöpolisen, socialförvaltningen och kriminalvårdens nya projekt, Trygg relation – fri från våld är inspirerat av metoder som har använts i projektet Sluta skjut. 100 personer finns nu i register. Foto: SVT/TT

Misshandlande män kartläggs i Malmö – polisen har listat 100 personer

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö har projektet Trygg relation – fri från våld dragit igång med allvar i februari. Inspirerat av projektet Sluta Skjut. Syftet är att komma åt våld i nära relation och polisen har skapat en lista på misstänkta våldsutövare.

Det handlar om att sätta ökad press på gärningspersoner som utsätter sin partner eller expartner för våld att ändra sitt beteende.

– Vi ska bli lika duktiga på att jobba mot de här våldsaktörerna som mot de grova gärningsmännen inom narkotika och sprängningar, säger Jonas Lander som är projektledare för polisen i projektet Trygg relation – fri från våld.

Kartläggning av våldsutövare

Polisens analytiker har utifrån polisanmälningar och riskfaktorer för dödligt våld utvärderat vilka personer polisen ska fokusera på, tillsammans med socialtjänsten och Kriminalvården som också ingår i projektet.

– Det är en kategorisering från D-A där D är lägsta nivån. Där finns ingen misstanke om brott, men polisen har varit på plats. C- nivån är där det finns misstanke om brott, berättar Jonas Lander.

Fokus ligger på A- och B-nivån där man ska ha varit misstänkt för minst 2-3 brott i nära relation de senaste 6 månaderna.

Riskfaktorer för dödligt våld

Riskfaktorerna för dödligt våld är pågående separation, missbruk, kontrollerande beteende, sexuellt våld, psykisk ohälsa och markant påtaglig rädsla hos målsägande.

Omkring 100 personer finns just nu med i registret, som är det enda i sitt slag i landet. 40 av dem är A och B aktörer. Registret gallras efterhand.

De ska synliggöras

Vet personerna om att de är kartlagda?

– De kommer att få reda på det under processens gång beroende på vad det är för insatser vi gör mot dem, säger polisens projektledare Jonas Lander.

Mest aktivitet sker mot de på A- och B-nivån. Fokuserad utredning mot dem och de kallas till gemensamma samtal med polis, socialtjänst och kriminalvård.

– De ska synliggöras både internt, men också utåt. De ska känna att samhället ser dig och vet vad du håller på med, säger Jonas Lander.

Men de ska också få en möjlighet att erbjudas hjälp att ändra sitt beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.