Justitieministrarna från Norge, Sverige, Danmark och Färöarna, Emilie Enger Mehl, Gunnar Strömmer, Peter Hummelgaard Thomsen respektive Bjarni K Petersen, vid en pressträff i Köpenhamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Strömmer utesluter inte att en åldersgräns för sociala medier kan bli aktuellt även i Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT

Missnöje efter ministermöte med Tiktok och Meta i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska politiker vill stoppa gängens rekrytering av unga i sociala medier och har haft flera möten med de stora techbolagen – som lovar att göra ”allt de kan” för att plocka bort materialet.

– Jag saknar mer konkret handling, säger danska justitieministern Peter Hummelgaard Thomsen.

På måndagen har de nordiska justitieministrarna träffat företrädare för Google, Meta, Snap och Tiktok i Köpenhamn.

I september krävde ministrarna gemensamt en handlingsplan från techbolagen för att stoppa gängens rekrytering av unga för olika våldsbrott, inklusive mord. Nu har en sådan lagts fram.

– Upplägget som har presenterats är ett litet steg i rätt riktning, men jag saknar mer konkret handling, säger danska justitieministern Peter Hummelgaard Thomsen på en pressträff och fortsätter:

– Techgiganterna säger att de tar bort innehåll som strider mot deras riktlinjer, men faktum är dessvärre att det till exempel på Youtube ligger videor där olagliga gäng och våld mot poliser förhärligas – videor som har legat där i tre år.

”Uselt” av Telegram och Signal

Även de krypterade apparna Telegram och och Signal har varit inbjudna till träffarna, men har inte svarat. Något som justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver som ”uselt”.

Han säger dock att rekryteringen ofta börjar på de öppna plattformarna ”som alla våra barn” har tillgång till och inte bara i krypterade appar.

Utesluter inte åldersgräns

Gunnar Strömmer vill också se konkret handling från bolagen och säger att det i nuläget räcker med att scrolla några minuter på olika plattformar för att hitta material som inte borde vara där.

Han utesluter inte heller att införa en åldersgräns för sociala medier.

Både Tiktok och Snapchat skriver i kommentarer till TT efter mötet att de jobbar hårt med att ta bort olämpligt material och att de ser fram emot fortsatt samarbete med polismyndigheter i de olika länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.