• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Aje Carlbom är forskare och docent i socialantropologi vid Malmö Universitet. Foto: Malmö Universitet

Malmöforskare: Muslimska brödraskapet motverkar integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Malmöforskaren Aje Carlbom menar att svenska organisationer med koppling till organisationen Muslimska brödraskapet bland annat motverkar integrationen av muslimer i det svenska samhället. Det framgår av en ny rapport som gjorts på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Muslimska brödraskapet (MB) är en politisk-religiös islamisk organisation som enligt forskaren Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö Universitet, har ett oproportionerligt stort inflytande i det svenska samhället. Han säger att organisationer som är associerade till Muslimska brödraskapet ser sig sjäva som företrädare för en enhetlig grupp av muslimer som de själva menar har samma religiösa intressen.

– Det är helt enkelt är felaktigt att se muslimer som en enhetlig grupp, eller att det skulle finnas en generell muslimsk gemenskap. MB-associerade organisationer har till exempel lite gemensamt med Queera muslimer eller med progressiva Sisters of Islam i Malaysia, säger Aje Carlbom på Malmö universitets hemsida.

Malmö

”Kan leda till radikalisering”

Forskningsrapporten är beställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vars mål är att öka kunskapen om vilka metoder som kan ligga bakom Muslimska brödraskapets informationspåverkan gentemot både sekulära och muslimska målgrupper i Sverige. Under torsdagen kommer MSB att gå igenom rapporten och kommer därefter meddela hur informationen kan påverka myndighetens arbete.

Aje Carlbom drar slutsatsen att de MB-associerade organisationerna anser att muslimer ska skyddas från majoritetssamhället genom att leva i ett parallellt samhälle med bland annat egna skolor, ett muslimskt civilsamhälle. Samtidigt, menar Aje Carlbom, att de sprider budskap om att de och andra muslimer är offer för en fientlig västvärld, något som på sikt kan leda till radikalisering.

Stor påverkan

Aje Carlbom menar att det är förhållandevis lätt för organisationerna att påverka den svenska offentligheten eftersom det finns en rädsla att bli stämplad som rasist eller islamofob.

– Eftersom organisationerna vill bygga upp ett parallellt samhälle av offentliga institutioner krävs det pengar, något som kan erhållas i det generösa svenska bidragssystemet. Gentemot andra muslimer vill organisationerna framförallt visa att de är en viktig aktör med inflytande i det etablerade samhället, säger Aje Carlbom på Malmö Universitets hemsida.

Fakta: MB-associerade organisationer

Uttrycket MB-associerade används för att det saknas kunskap om vilka som är formella medlemmar i Muslimska brödraskapet (MB) och vilka som sympatiserar ideologiskt med rörelsen. Forskning har visat att de organisationer som är medlemmar i den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE) ingår i ett nätverk av organisationer som startats av MB-anknutna aktivister i slutet av 1980-talet.

Källa: Malmö Universitet

Fakta: Muslimska brödraskapet

Muslimska brödraskapet (MB) är en politisk-religiös islamisk (sunnitisk) organisation, grundad 1928 i Egypten. Ett viktigt mål har varit att försöka islamisera staten. Religion ses inte som en privatsak utan som ett totalt levnadssätt som ska genomsyra alla sektorer i samhället.

Med globaliseringen har MB:s ideologi spridits över världen, där lokala verksamheter har byggts upp.

Under 1950- och 60-talen var Sayyid Qutb en ledande talesperson för MB i Egypten. Han ses som en av de mest betydelsefulla ideologerna för militanta islamister i Egypten och hans idéer omsattes senare i praktisk jihad. Den av EU och USA terrorstämplade rörelsen Hamas ses som en utbrytargrupp till palestinska MB.

Genom sitt omfattande nätverk har MB i Egypten varit involverat i en mängd olika verksamheter och drivit skolor och sjukhus. MB var i årtionden den största oppositionsgruppen i Egypten, men förbjöds sedan arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi störtade den islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013.

Även då MB officiellt tagit avstånd från våldsmetoder och ledande representanter för rörelsen sagt sig respektera ett demokratiskt flerpartisystem har organisationen förblivit kontroversiell i Egypten. Det finns också olika falanger, vissa reformsinnade och andra mer konservativa, vilket bidrar till en viss oklarhet när det gäller dess målsättningar.

Källa: NE

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet