Enligt åklagaren i Vårdexpressenmålet uppgår försvararnas redovisade arbetstid till 3-5 gånger den totala förhandlingstiden i hovrätten. Han menar i sitt yttrande att det ”förefaller orimligt”. Kammaråklagare Thomas Forsberg (tv) samt försvarsadvokat Staffan Bergqvist (th). Foto: SVT/Arkiv

Mutbrottsrättegången i hovrätten: Advokaterna kräver över 3 miljoner i arvode

Uppdaterad
Publicerad

De fyra försvarsadvokaterna begär ersättning på över 3,2 miljoner kronor för sitt arbete i samband med hovrättsförhandlingen om muthärvan i Region Skåne. Nu menar åklagaren att räkningarna är orimligt höga.

Huvudförhandlingen om Vårdexpressenaffären pågick under totalt 13 dagar i hovrätten och avslutades den 3 mars. Kort därpå skickade försvaret in sina fakturor till hovrätten.

I ett yttrande till hovrätten vill åklagare Thomas Forsberg pruta ner de begärda arvodena. Han lyfter bland annat fram att advokat Christina Bergenstein jobbat ovanligt långa arbetsdagar med flera mål samtidigt.

Vårdexpressen

16-timmars arbetsdag

Den 28 september 2022 redovisar Bergenstein 8 timmar för förberedelser och ett långt möte med hennes klient, den mutmisstänkte vd:n Damon Tojjar. Samma dag redovisar hon även 8 timmars arbete för ett fall i Stockholms tingsrätt. Enligt de båda räkningarna ska hon ha haft en arbetsdag på totalt 16 timmar.

Den 8 december 2022 har hon sammanträde med Tojjars andra advokat, Staffan Bergqvist, för fortsatt genomgång av bevisning. För det sätter hon upp 7 timmar. Samma dag inställer hon sig också till en annan huvudförhandling i Nacka tingsrätt. För det arbetet sätter hon upp 7 timmar plus en bilresa tur och retur mellan tingsrätten och kontoret på 1,5 timme. Sammantaget blir det en arbetsdag på 15 timmar och 30 minuter.

Inga kommentarer

Åklagaren anser att Bergensteins sammanlagda arbetstid per dag är orimlig. Han menar också att redovisningarna saknar exakta tidsangivelser för respektive arbetsinsats, vilket gör det svårt att bedöma och kontrollera uppgifterna.

När SVT ställer frågan till Christina Bergenstein om hur hon förklarar sina långa arbetsdagar, har hon ingen kommentar men skriver att hon kommer att yttra sig till domstolen.

Även Conny Cedermark ska lämna in sina synpunkter till rätten ”och vill inte föregripa det i media”. Monique Carden meddelar att hon kommer svara på åklagarens synpunkter så snart hon hunnit ta del av dem. Staffan Bergqvist har ännu inte återkommit med någon kommentar.

Dom i hovrättsmålet meddelas fredagen den 31 mars.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Advokaternas kostnadsräkningar för Vårdexpressenmålet i hovrätten

Staffan Bergqvist 943 177 kr

Christina Bergenstein 817 355 kr

Conny Cedermark 910 912 kr

Monique Carden 531 526 kr

Enligt åklagaren har advokaterna Bergenstein och Bergqvist anfört att uppdragen varit krävande och advokat Cedermark har anfört att uppdraget varit mycket tidskrävande på grund av dess komplicerade art och omfattning.

Men enligt åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption särskiljer sig inte detta mål varken i svårighetsgrad eller omfattning från ett normalstort ekomål.

Källa: Hovrätten över Skåne och Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet