Blodprover som ska analyseras på Klinisk mikrobiologi i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

569 nya covidfall i Skåne – 134 får sjukhusvård

Uppdaterad
Publicerad

569 nya sjukdomsfall med covid-19 har konstaterats det senaste dygnet i Skåne. 134 patienter med covid-19 vårdas på skånska sjukhus varav 15 får intensivvård. Det visar torsdagens lägesrapport från Region Skåne.

Antalet patienter med covid-19 som får sjukhusvård i Skåne har ökat med 12 personer sedan gårdagen. Det innebär alltså att 134 smittade ligger på sjukhus. I våras var det högsta totala antalet 91.

Hittills har totalt 16 064 personer med covid-19 konstaterats i Skåne.

Coronavirus i Skåne

Inga nya dödsfall

Det senaste dygnet har inga ytterligare dödsfall rapporterats in.

Sammanlagt har 325 personer med covid-19 avlidit i Skåne sedan pandemin startade.

Det finns ännu ingen tydlig minskning av smittspridningen i Skåne. Att de skärpta allmänna råden efterlevs är av avgörande betydelse för att bromsa smittspridningen.

Skärpta råd kan förlängas

– Min bedömning är att det är mycket sannolikt att vi kommer att behöva göra en förlängning av de skärpta råden. Detta eftersom vi tyvärr ännu inte ser någon tydlig inbromsning av smittspridningen i samhället. Vi ska därför ha en dialog med Folkhälsomyndigheten tillsammans med länsstyrelsen eftersom de skärpta lokala allmänna råden slutar att gälla den 17 november, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Framtiden avgörs idag

Smittskyddsläkare Eva Melander betonar också att när skåningarna följer regionens restriktioner har det effekt:

– Många följer de skärpta allmänna råden och jag vill tacka alla för de uppoffringar som görs. Det betyder mycket för att begränsa smittspridningen i samhället och inte minst i vård och omsorg. Besluten vi fattar idag om hur vi alla kan vara med och minska smittspridningen avgör hur läget kommer att se ut en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet