2017 placerades husvagnar vid en återvinningsstation i utkanten av Staffanstorp. Detta för att möta behovet av boende för de som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015. Tanken var att det skulle vara en tillfällig lösning – men än i dag står husvagnarna kvar och är ett hem för nyanlända.
– De används fortfarande eftersom staten fortfarande anvisar nyanlända hit. Innan bodde man två i en vagn men numera bor man en i varje husvagn, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsen ordförande i Staffanstorp.
Bristande boendemiljö
SVT Nyheter Skåne har pratat med tre personer som bor i husvagnarna just nu. Och samtliga vittnar om att det är kallt i husvagnarna och att elen krånglar.
När SVT Nyheter Skåne är på plats vid husvagnarna så är det stopp i avloppet i en av de gemensamma toaletterna och en lampa som lyser upp området fungerar inte, vilket försvårar för de boende att hitta till sin vagn när det är mörkt.
– Det är ett acceptabelt sätt att bo på. Det är nära en busshållplats och det är 1,6 kilometer in till centrum. Och vi tvingar ingen att bo där, säger Christian Sonesson.
Inga miljökontroller
Miljöenheten i Staffanstorp har inte gjort en enda kontroll av boendemiljön under de tre åren som husvagnarna funnits i kommunen. Trots att detta ingår i deras uppdrag, enligt enheten själv.
– Vi har inte varit där alls. Och det beror på att vi prioriterat andra fastigheter som berör betydligt fler människor, säger Bertil Bengtsson, miljöchef i Staffanstorp.
I er verksamhetsplan står det att ni ska göra tillsyne av tillfälliga boenden – varför har inte detta gjorts?
– Som jag sa, så har vi prioriterat andra områden, säger Bertil Bengtsson.
Kritik från flera håll
Församlingen i Staffanstorp har tidigare uttryckt kritik mot lösningen med husvagnarna. Och Pierre Sjöström (S), i oppositionsrådet, menar också att det är ett olämpligt sätt att bo på.
– Att sätta nyanlända där ute är en symbolisk handling som säger “ni är inte välkomna”. Det är inte ett värdigt boende och det har inte gjorts något på tre år för att förbättra situationen, säger han.
Bygglovet för husvagnarna kostade kommunen runt 2 000 kronor och varje husvagn köptes in för mellan 30 000 och 55 000 kronor. År 2022 löper bygglovet ut.
– Så länge de behövs så kommer vi att använda oss av dem, säger Christian Sonesson.