• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Vi hanterade flyktingkrisen på ett bra sätt och vi hade gjort likadant i dag, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: Firas Razak/SVT

Staffanstorp har lägst antal flyktingar – ”Det är bra”

Uppdaterad
Publicerad

Spåren av flyktingkrisen ser olika ut i de skånska kommunerna. Staffanstorp är den kommun där minst antal flyktingar, som kom 2015, bor i dag.

– Det är bra, vi tog emot för stora volymer, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Texten har uppdaterats. Vi uppgav felaktigt att Staffanstorps kommun började placera flyktingar i husvagnar 2016. Rätt årtal är 2017.

Det har gått fem år sedan flyktingkrisen och SVT Nyheter har tagit fram statistik som visar var alla nyanlända som kom till Sverige 2015 bor i dag.

Fem år efter flyktingkrisen

Staffanstorp och Vellinge är de skånska kommuner där lägst andel 2015-flyktingar bor sett till befolkningsmängden. I Staffanstorp bor 91 flyktingar som kom 2015. Det motsvarar 0,4 procent av befolkningen.

– Vi hanterade flyktingkrisen på ett bra sätt och vi hade gjort på samma vis om en ny kris skulle inträffa, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Bodde i husvagnar

2017 började Staffanstorp placera en del flyktingar i husvagnar på ett industriområde bredvid återvinningsstationen.

– Det var en bra lösning. Vi täckte det bostadsbehovet som fanns och det var kostnadseffektivt för kommunen, säger Christian Sonesson (M).

Vilka möjligheter har nyanlända i Staffanstorp?

– Vill man bidra och studera och arbeta så finns alla möjligheter.

”Siffran skulle varit 0”

I år ska Staffanstorp ta emot 44 nyanlända, enligt nationella ansvisningar i bosättningslagen.

– Det är 44 för mycket. Vi menar att den siffran skulle varit noll, säger Christian Sonesson (M).

Hittills har 16 nyanlända kommit till Staffanstorp 2020.

– Det är problematiskt. Vi har inte mycket lediga bostäder och det blir också svårare för skolorna när flyktingar kommer hit.

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet