Många som kommer från krigsområden har varit med om förfärliga saker. På svenska Röda korset pratar man nu också om migrationsrelaterad stress.
– Vi ser nu att den flyktväg och det som folk är med om under själva flykten, att man köps och säljs och sexuellt våld , kan vara så svåra upplevelser att det i sig kan vara traumatiserande. Vi ser att det läggs till det man redan har med sig i form av krigsupplevelser, säger Eva Hall som är vårdchef för svenska Röda korset men också verksam i Malmö på centret för krigs- och tortyrskadade.
Detta ställer nya krav framöver menar hon och berättar att redan idag är väntetiderna till centret i Malmö ett år.
– Det är ju besvärande för patienterna att de ska behöva vänta så länge så vi för en ständig dialog med landstinget om hur vi kan hantera detta. Vi har en diskussion just nu om att vi skulle få ökade anslag, säger Eva Hall.
Olika policy
Vård anpassad för krigs- och tortyrskadade finns på 13 center i landet. Sex i Röda korsets regi, de andra landstings- och regiondrivna. Och på flera ställen är köerna årslånga medan andra inte har några köer alls. När SVT ringer runt visar det sig också att man har helt olika policy för vilka man tar emot. Några tar enbart flyktingar med permanent uppehållstillstånd, andra även asylsökande.
Den specialiserade vården är inte heller likvärdig i landet utan beror på var man hamnar och finns företrädesvis i de större städerna .
– Det finns ju stora områden i Sverige och stora landsting som inte har någon behandling alls. Varken inom den egna verksamheten, någon specialistmottagning eller att man har gjort avtal med andra.
– Där borde man ju fundera, för som det ser ut nu, så sprids de som kommer nu ut i hela landet och då måste det finnas beredskap att behandla de som kommer, menar Eva Hall.
Satsning på psykisk ohälsa 2016 och mobila team
Men frågan är inte okänd. Sveriges kommuner och landsting, SKL ,skriver i en artikel på sin hemsida att de för diskussioner med socialdepartementet om en nationell insats för psykisk hälsa för nyanlända under 2016.
– Just i det akuta skedet har vi inte så mycket resurser just nu i Skåne i alla fall eftersom vi har så långa väntetider på vårt behandlingscenter. Det vi har diskuterat och som vi kommer att starta med i mellansverige, det är modeller med mobila team som kan finnas på stora flyktingförläggningar, säger Eva Hall.