Tavlan ”Skånska dragoner rida till bad”, av konstnären Oscar Matthiesen, tar mycket plats i anspråk då den är fem meter hög och tio meter bred. Foto: Ystad konstmuseum

Omstridd tavla på plats i Ystad efter kulturbråk

Uppdaterad
Publicerad

Den gigantiska tavlan ”Skånska dragoner rida till bad” skapade kulturdebatt i Ystad under det gångna året. Kommunen ville att tavlan skulle hängas i Ystads konstmuseums hörsal, vilket museet inte ville.

Efter många turer hänger nu tavlan på konstmuseet i Ystad, något Ystads allehanda var först att berätta.

– Vi har inte svängt, utan tagit ett eget beslut att visa den på grund av att det är intressant att visa tavlan i sin helhet. Det passar i vår utställningsverksamhet just nu som hanterar just den tidsperioden och tematiken, säger Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystad konstmuseum.

Tavlan ”Skånska dragoner rida till bad” från 1906, av den danska konstnären Oscar Matthiesen, tar mycket plats i anspråk då den är fem meter hög och tio meter bred. Ett argument till varför tavlan inte skulle hängas i hörsalen, menar museichefen. Ett helt rum, som inte är hörsalen, på konstmuseet har nu tillägnats objektet.

– Det finns ett stort intresse av att se den här tavlan. Den har inte visat i sin helhet tidigare då den varit hopvikt.

Bytt ägare

Tidigare tillhörde den så kallade dragonsamlingen och tavlan ”Skånska dragoner rida till bad” Ystads militärhistoriska museum. När museet lades ner permanent blev det en diskussion om vart tavlan skulle ta vägen.

Dragonsamlingen tillhör nu Nationalmuseum i Stockholm och är deponerad till Ystad på obegränsad tid.

I klippet nedan får du veta mer om kulturdebatten kring den omstridda tavlan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstverket visar en del av Ystads militärhistoria men storleken på 5 gånger 10 meter gör den svårplacerad nu har militärmuseum har stängt. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.