Malmös projekt Våra Liv skulle identifiera 50 radikaliserade ungdomar men på ett år har projektet bara hittat en – som ville slåss för kvinnors rättigheter. En granskning som SVT Nyheter Skåne har gjort av mål, resultat och ekonomi visar att projektet har havererat det första året.
Efter avslöjandet om oklarheter i ekonomin bröt Malmö stad samarbetet.
Både Svenska Kyrkan och Arbetsförmedlingen påstås vara samarbetspartners i projektet ”Våra Liv”. De förnekar idag att de har något att göra med Malmö stads satsning mot radikalisering.
I bidragsansökningarna till Arvsfonden och MUCF, Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, anges ett stort antal partners som påstås ingå i projektet. Bland annat nämns flera namngivna personer inom Svenska Kyrkan.
– Svenska Kyrkan har ingen roll i projektet. Inte på nationell nivå och inte på stiftsnivå, säger biskop Johan Tyrberg till SVT Nyheter Skåne.
Biskopen förvånad
Johan Tyrberg säger sig vara förvånad över att Svenska Kyrkan står med i bidragsansökan till Arvsfonden. Kyrkans logotyp finns också med på Våra Livs hemsida.
– Jag tycker att man ska fråga oss först om man sätter in vår logga.
Känner ni er utnyttjade?
– Jag har inte funderat så mycket på det. Men om vårt namn används i sammanhang där vi inte har medverkat så kan man ju uttrycka det så.
Malmö stad är huvudman för projektet ”Våra Liv”, men det är kulturföreningen Spiritus Mundi, som har skrivit bidragsansökningarna och lagt in kyrkans logotyp på hemsidan.
– Svenska kyrkans logga är vacker och den har vi gärna med där det går. Och om det skulle vara fel så får vi ta bort den, säger Henrik Melius, vd för Spiritus Mundi.
– Spiritus Mundi har alltid ett gott samarbete med Svenska kyrkan.
Men kyrkan säger ju att det inte finns något samarbete?
– Men vi har sett det som att vi har ett samarbete, men det har inte blivit som det var tänkt från början, säger Henrik Melius.
Malmö stad kan idag inte svara på varför Svenska Kyrkan felaktigt har angivits som samarbetspartner.
– Det låter såklart inte bra. Jag får gå tillbaka och titta på detta, säger Aida Music Omahic, sektionschef på sociala resursförvaltningen i Malmö stad.
Pengar från Arvsfonden
Pengarna till Våra liv kommer till största delen från Arvsfonden. De har mottagit och godkänt ansökan där kyrkan står med.
– Jag skulle vilja ställa frågan till Malmö stad. Jag är väldigt nyfiken på varför man har redovisat att en part är med som sedan visar sig inte vara med, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfondsdelegationen.
– Jag kan inte se det som att vi farit med osanning. Det har varit en intention att vi skulle samarbeta med olika parter, men vi har fått tänka om i projektet, säger Aida Music Omahic.
Överväger åtgärder
SVT Nyheter har varit i kontakt med flera av de partners som anges i bidragsansökningarna. Arbetsförmedlingen och Stena Fastigheter förnekar också att de är samarbetspartners. Samma sak meddelar Jonas Otterbeck, professor i islamologi i Lund.
– Jag har inte haft någon kontakt med Spiritus Mundi sedan 2012, säger Jonas Otterbeck.
Svenska kyrkan överväger nu om man ska vidta någon åtgärd med anledning av de falska påståendena.
– Det har hänt förut i några andra sammanhang att företag eller andra organisationer har gjort den typen av påståenden. Ska jag tolka tolka det välvilligt, så anser de väl att vårt namn är positivt. Men jag tycker fortfarande att det är lite märkligt, säger biskop Johan Tyrberg.