En röd sightseeing-buss är sedd bakifrån, med passagerare som ler och vinkar från den öppna övervåningen. Gatan är livlig med affärer på sidorna och människor som går längs trottoaren. I bakgrunden syns byggarbetsplatser och kvällshimlen är delvis molnig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De beskrivs som rullande dansgolv med hög musik och alkohol. Nu vill danska bussbranschen ha bälteskrav på partybussar. Foto: TV 2 Kosmopol

Partybussar i Köpenhamn kan stoppas

Publicerad

Bussar fulla med festande ungdomar kör omkring i Danmark och även Skåne. Nu vill danska bussbranschen ha bälteskrav på partybussarna.

Det är musik, alkohol och dans på bussarna som kör runt festglada ungdomar.

– Det är en tidsfråga innan det sker en olycka, säger Jens Hvid Bang från Dansk PersonTransport.

Bälteskrav

För att förebygga skador förslår danska bussbranschen att det ska vara samma bälteskrav på partybussar som på turistbussar.

– Det är farligt för om föraren måste bromsa så uppstår en dominoeffekt när folk ramlar in i varandra, Per Bo Hansen, bilinspektör.

Danska företrädare för partybussarna säger att kan detta bli spiken i kistan för partybussarna – men nu är upp till de danska politikerna att ta ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.