Polisintendent Veronica Ek och en grafisk illustration på en pojke mellan två poliser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisintendent Veronica Ek bland annat om en pojke under 15 år som stoppades på väg att utföra ett mord. Foto: Petra Hultman SVT / SVT Grafik

Pojke ville inte mörda – kompisarna larmade polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmas efter att en pojke skrivit till kompisar att han inte vill begå det mord han har fått i uppdrag att utföra. Det är ett av de över 20 våldsbrott som polisen i region Syd lyckats förhindra i år.

Fram till den 6 september i år säger sig polisen ha lyckats förhindra över 20 potentiella våldsbrott.

– Det handlar framförallt om sprängningar och skjutningar, berättar Veronica Ek, ordförande i regionalt driftcenter, RDC, som är en del av polisens brottsförebyggande organisation.

Barn och unga i kriminella gäng

I utredningarna förekommer flera omyndiga personer, varav sex barn under 15 år, som misstänkta. Bland annat den pojke under 15 år vars kompisar larmade polisen om att han var på väg att utföra ett mord. När han grips har han ett automatvapen.

Privatperson larmar polisen

I ett annat exempel är det en privatperson som hör ett samtal mellan två pojkar under 18 år och larmar polisen. Pojkarna grips på en tågstation.

– När vi går igenom deras telefoner framgår det att de ska mörda en person dagen efter, berättar Veronica Ek.

Polisen jobbar nu både nationellt och regionalt på nya sätt för att förhindra de grova våldsbrotten där utförarna som rekryteras blir allt yngre – och rörligare.

– Idag försöker vi att inte arbeta i specifika geografiska områden eftersom vi vet att de här utförarna rör sig över mycket större områden, säger Veronica Ek.

Större polisnärvaro på bussar och tåg

Det är också därför som polisen i region Syd nu har ökad närvaro på tåg, bussar och tågstationer.

– Vi vet att de här ungdomarna ofta rör sig ofta på våra transportmedel i regionen, säger Veronica Ek.

Förutom eget underrättelsearbete, är polisen beroende av tips från oroliga anhöriga, familjehem, skolpersonal och andra som finns nära barn och ungdomar.

– Man ska vara nyfiken och våga ifrågasätta om de till exempel har ny mobiltelefon eller nya kläder. Eller om de beter sig annorlunda och har nya kompisar, säger Veronica Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet