Mattias Sigfridsson, biträdande chef i polisområde Malmö. Foto: SVT

Polischefen i Malmö: ”Efterlängtat och välkommet verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Sigfridsson, biträdande chef i polisområde Malmö, välkomnar lagförslaget om att ge polisen utökade möjligheter till hemlig dataavläsning.

– Det är ett efterlängtat och välkommet verktyg för oss, säger han.

Mattias Sigfridsson är positiv till det lagförslag om hemlig dataavläsning som regeringen presenterade på tisdagen. Han menar att en dödsskjutning i Malmö hade kunnat förhindras om polisen hade haft möjlighet att avlyssna krypterad elektronisk kommunikation, vilket är det som föreslås i lagförslaget.

– I mordet på Ramels väg 2017, där rättegången nyligen avslutades i tingsrätten, så ser vi att trots att vi hade avlyssning på den aktuella telefonen så kunde vi inte förhindra det brottet. All information om planering och anstiftan fanns i den krypterade kommunikationen. Hade vi haft tillgång till den så hade vi haft chans att förhindra det brottet, säger han.

Två telefoner som beslagtogs i samband med utredningen av mordet på Ramels väg 2017. Foto: Polisens förundersökning

”Har föreberett oss för lagen”

Han säger att det nästan alltid i kriminella nätverks brottslighet förekommer krypterad kommunikation. Bland bevisen mot de fyra män som är åtalade för mordet på Ramels väg finns krypterade meddelanden som polisen kunnat ta fram ur en mobiltelefon med hjälp av ett företag. Men det är en teknik som är både tekniskt svår och dyr för polisen – enligt Mattias Sigfridsson kostar det 20 000-30 000 kronor per telefon.

Finns de tekniska förutsättningarna för att använda de nya metoderna?

– Ja, det tycker jag att vi har. Vi har ju följt utvecklingen i utredningen och har förberett oss genom samverkan internationellt. Många andra länder i EU, i Europolsamarbetet, har den här lagstiftningen sedan tidigare så vi har kunnat lära oss av dem och förbereda oss inför den här lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet