Enligt den man som berättade om planerna för polisen blev han tillfrågad om att lura ut sin vän, som skulle skjutas till döds. Som betalning skulle han få en pistol, skyddsvästar och 20 000 kronor. Han skulle även få hjälp att hämnas ett mord på en familjemedlem.
Men mannen valde att istället varna sin vän – och efter att vännen mördats berättade han för polisen vad han visste.
– Många väljer att inte prata. Men i dag går det ett bra rykte om att jag var där och varnade honom och jag vet att folk litar på mig när jag säger att jag verkligen ville hjälpa honom, säger mannen i ett förhör.
Fyra personer har åtalats för inblandning i mordet. En av dem, en 28-årig man, pekas ut som den som tagit uppdraget att mörda 23-åringen mot en ersättning på 50 000 euro. Han ska enligt åklagaren sedan ha anlitat de tre övriga åtalade, samt ytterligare en okänd skytt, för att genomföra mordet.
Tre av de åtalade är kvar i häktet efter rättegången men en av de fyra männen, som enligt åklagaren ska ha varit en av skyttarna, släpptes på fri fot i väntan på domen.
”Flera familjer har drabbats väldigt hårt”
Att kriminella håller tyst är en av de stora utmaningarna när det gäller brottslighet kopplad till gängkriminalitet. Det är inte ovanligt att även den som träffats av skott vägrar att berätta vem som höll i pistolen.
– Tystnadskulturen bland kriminella är väldigt utbredd och det har inte förändrats nämnvärt. Däremot är tröttheten bland kriminella är stor. Flera familjer har drabbats väldigt hårt med flera i en familj eller nära vänner som har blivit mördade, det skapar ett incitament för att berätta. Ibland pressar också familjen på att de ska berätta och det är ett viktigt stöd för polisen, säger Petra Stenkula.
Vill ha kronvittnen eller anonyma vittnen
I flera mordutredningar som under året gått till åtal i Malmö har personer vittnat.
Utöver mordet på Ramels väg i mars 2017 handlar det bland annat om en dödsskjutning på Nydala i Malmö förra sommaren.
En 24-årig man sköts till döds, men hans vän som överlevde skjutningen pekade ut skyttarna för polisen. En man dömdes till livstids fängelse för mordet.
Petra Stenkula säger att det är väldigt ovanligt att vittnen hotas och att polisen erbjuder ett bra skydd, men hon vill se åtgärder för att få fler att prata.
– Vi tror att det behövs ett kraftfullt paket där vi kan erbjuda de som vittnar någonting. Vi har önskat kronvittnen eller anonyma vittnen.
Domen väntas klockan 11 på torsdagen.
Fem Malmömord som gått till åtal i år
25 september 2016: En 19-årig man sköts till döds på Censorsgatan.
En man dömdes till 11 års fängelse.
30 mars 2017: En 23-årig man sköts till döds på Ramels väg.
En av mannens vänner vittnade i rättegången. Domen faller 7/11.
21 juni 2018: En 24-årig man sköts till döds på Lindängen.
En man som åtalades för mordet friades av Tingsrätten i somras.
3 juli 2018: En 24-årig man sköts till döds i Nydalaparken.
En man som också besköts vittnade mot sina tidigare vänner. En 24-åring dömdes till livstids fängelse.
16 juli 2018: En 23-årig man sköts till döds på von Rosens väg.
Flera vittnen från platsen pratade med polisen under utredningen. En 22-årig man har åtalats för mord och en 29-årig man för medhjälp till mord. Rättegång väntar.