Insatsstyrkan utanför en bostad i Skurup. Stefan Sintéus, kommenderingschef i södra Sverige för den nationella insatsen Frigg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har indikationer på att kriminella nätverk från Stockholm har börjat etablera sig i södra Sverige, enligt kommenderingschefen Stefan Sintéus. Hör honom berätta mer i videon. Foto: SVT

Polisen: Kriminella nätverk från Stockholm etablerar sig i Malmö

Publicerad

Den senaste tiden har det dödliga våldet ökat i Malmö och i Skåne. Polisen har indikationer på att de kriminella nätverken från Stockholm har skapat fästen även i södra Sverige.

– Är du kriminellt etablerad här nere så har du bättre kontrolläge, säger Stefan Sintéus, södra Sveriges kommenderingschef för operation Frigg, en nationell satsning mot organiserad brottslighet.

Sedan slutet av juli har fler skjutningar och sprängningar ägt rum i Malmö och Skåne. Inom loppet av en månad skedde två dödsskjutningar, en i Skurup och en på Rosengård i Malmö.

Enligt källor till SVT kan en anledning till våldsdåden vara att kriminella nätverk från Stockholm har börjat etablera sig i regionen. Något som även polisen har indikationer på.

– Kriminella grupperingar har intressen att etablera sig i södra Sverige med anledning av närheten till kontinenten. Det är lättare för dem att operera härifrån. De kriminella är intresserade av att skapa herravälde, säger Stefan Sintéus, tidigare polismästare i Malmö som nu arbetar i operation Frigg.

Stämmer det att man kontrollerar Sverige om man kontrollerar Skåne?

– Hela södra Sverige är en stor inkörsport och är du kriminellt etablerad här nere har du bättre kontrolläge över de kriminella.

Polisen: Färre men grövre brott

Stefan Sintéus ser en utveckling av våldet, men inte nödvändigtvis en ökning. Han ser snarare att brotten har blivit grövre och att gärningspersonerna ofta är yngre nuförtiden.

Hör mer om etableringen av de kriminella nätverken från Stockholm i södra Sverige genom att starta videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.