I en ny dokumentärfilm berättar skådespelaren Marianne Mörck om barndomen, uppväxten och karriären. Foto: SVT

Marianne Mörck berättar om uppväxten i ny dokumentärfilm

Publicerad

I helgen är det premiär för dokumentärfilmen ”Pärlemor – Mother of Pearl” om den mångsidiga sångerskan, skådespelaren och regissören Marianne Mörck. Publiken får följa henne på, bakom och vid sidan av scenen.

Inspelningar startade för fem år sedan då filmens regissör Pernilla Hultén lyckades övertala Marianne Mörck om att hennes liv och verk borde dokumenteras.

– Jag försökte redan 2003 då jag sett henne i föreställningen The Full Monty på Malmö Opera men då hon ville inte, säger Pernilla Hultén, som liksom filmens huvudperson bor i Malmö.

Pernilla Hultén lyckades övertala Marianne Mörck om att hennes liv borde dokumenteras. Foto: SVT

I filmen berättar Marianne Mörck om sin barndom och uppväxt.

– Jag blev bortadopterad som liten och mina adoptivföräldrar ville att jag skulle ha ett fint yrke, som sjuksköterska eller flygvärdinna men det ville inte jag, säger Marianne Mörck och skrattar.

Hon berättar i filmen att när hon läste sina adoptionshandlingar i hemstaden Göteborg blev hon rörd och glad där det står att henne mamma var bäst i klassen i teckning och musik.

– Det är precis som jag, säger Marianne Mörck.

”Fick inte leva det liv hon ville”

Filmen har fått namnet ”Pärlemor – Mother of Pearl” och Pernilla Hultén förklarar varför:

– Det skavde i henne att hon inte fick leva det liv hon ville, precis som sandkornet som skaver i en mussla och till sist blir en pärla.

Marianne Mörck tog sånglektioner i smyg i Göteborg och fick sitt genombrott på Malmö stadsteater i ”Kungen och jag”. Sedan dess har det rullat på och i filmen berättar några av hennes medspelare, bland dem Lars Humble och Peter Jöback, om hur de uppfattar och uppskattar sin vän och kollega.

”Pärlemor – Mother of Pearl” har premiär på Spegeln i Malmö 10 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.