Projekt motiverar till högskoleplugg

Uppdaterad
Publicerad

”Skapa din framtid” kallas ett projekt där universitetsstuderande invandrarelever försöker inspirera och motivera grundskoleelever att plugga och välja högre studier.

I två år har projektet funnits, och på Höjaskolan i Malmö får det översvallande resensioner.

De kommer från områden och miljöer där få läser vidare och har gjort den mödosamma resan in i universitets- och högskolevärlden. De vet hur det är att kämpa för att nå målen. Nu förmedlar de sina erfarenheter till åttondeklassare, företrädelsevis i skolor med låga betygssnitt.

I små grupper sitter de och pratar med eleverna om sin egen bakgrund och varför de valde att studera, att de kommer in i samhället och att det ger ett större människovärde. Eleverna ställer frågor och lyssnar intresserat.

– Av alla de projekt jag har varit med om under alla de år jag jobbat är detta kanske det mest fantastiska, säger Ingrid Christiansson, studievägledare på Höjaskolan.

– Vi visar dem att det är möjligt. Alla kan ha en bra framtid. Det gäller bara att visa dem att de kan, säger Ruaa Abbas, universitetsstuderande och en av dem som delar med sig av sina erfarenheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.