I klippet ovan förklarar hovrättsrådet Lars Lindblad varför rättegången måste göras om. Foto: SVT

Rättegång om mutbrott i Region Skåne måste göras om

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i muthärvan kring det digitala verktyget Vårdexpressen och Region Skåne måste göras om. Hovrätten anser att en av nämndemännen i Malmö tingsrätt var jävig.

I slutet av maj 2021 dömde Malmö tingsrätt två tidigare tjänstemän och Vårdinnovations tidigare vd för grovt mutbrott och/eller trolöshet mot huvudman. Detta sedan SVT Nyheter Skåne kunnat avslöja oegentligheter i upphandlingen mellan Vårdinnovation och Region Skåne. Påföljden för de åtalade blev mellan två och tre års fängelse.

Nu måste rättgången göras om. Hovrätten anser att en av nämndemännen i Malmö tingsrätt var jävig. De åtalade personerna har överklagat tingsrättens dom och dessutom yrkat på att tingsrättens dom ska ogiltigförklaras på grund av jäv.

Vårdexpressen

Nämndeman kände vittnen

Den aktuella nämndemannen har varit anställd som läkare i primärvården i Skåne. I ett pressmeddelande skriver Hovrätten över Skåne och Blekinge att två av vittnena i rättegången var chefer till nämndemannen. Dessutom ska ett av dessa två vittnen och nämndemannen sitta i samma styrelse för en intresseorganisation inom vården.

Enligt hovrätten har nämndemannen inte redogjort för sina kopplingar till vittnen i målet, men inget tyder på att nämndemannen låtit sig påverkas.

– Vad det i stället handlar om är att det ur en utomstående betraktares synvinkel har funnits omständigheter som typiskt sett gör att nämndemannens opartiskhet kan ifrågasättas. Vad som framkommit i målet om nämndemannen är av sådant slag att hovrätten bedömt att hennes opartiskhet kan ifrågasättas och att hon därför varit jävig, säger hovrättsrådet Lars Lindblad i en kommentar.

Hovrätten undanröjer Malmö tingsrätts dom och återförvisar målet till tingsrätten där det ska handläggas på nytt.

”Håller rättssäkerhetens fana högt”

Att rättegången måste tas om ser den huvudåtalades försvarsadvokat som en seger.  

– Jag och advokat Kristoffer Ståhl är mycket glada över att vår klient kommer att få en ny och rättvis prövning av anklagelserna mot honom. Vi är lika glada över att hovrätten än en gång håller rättssäkerhetens fana högt, säger Lars Kruse till SVT.

– Det är väldigt olyckligt att den här situationen har uppstått. Men vi lever i ett land med hög rättssäkerhet, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption.

Det är oklart om att samtliga åtalade och vittnen måste höras på nytt. Kammaråklagaren anser att de videoförhör som gjorts ska återanvändas.

– Min uppfattning är att bevisupptagningen är gjord, säger Forsberg.

Oklart när rättegång startar

För Malmö tingsrätt är hovrättens beslut ett bakslag. Dag Cohen, som är tf lagman, kan inte svara på när rättegången kan starta. Rättegången tar 13-14 dagar i anspråk och höstschemat är redan pressat, enligt Cohen.

– Frågan om man ska hålla nya förhör eller använda ljud och bild från de tidigare förhören blir en senare fråga, säger Dag Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet