Forskare tittar på celler genom mikroskop på Lunds universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare på Lunds universitet försöker hitta nya sätt att använda terapiläkemedel. På Skånes universitetssjukhus ska man bygga ett centrum för att själva kunna tillverka dem. Foto: Otto Johansson/SVT

Region Skåne satsar på egen tillverkning av terapiläkemedel

Publicerad

Förhoppningen är att terapiläkemedel ska kunna bota tidigare obotliga sjukdomar. Nu satsar Skånes universitetssjukhus på att själva ta över tillverkningen.

Avancerade terapiläkemedel (ATMP) har varit något utav en revolution inom sjukvården de senaste åren. I korta drag handlar det om att behandla patienter med biologiska läkemedel som celler, vävnader och gener till skillnad från de kemiskt framställda läkemedel som är vanligast i dag.

– Just nu används ATMP främst mot just cancer och vissa neurologiska sjukdomar. Men det är bara en försmak på vad vi kommer att se i framtiden. Det är troligt att vi på sikt kommer att kunna behandla stora folksjukdomar som diabetes, säger Gisela Helenius, chef för ATMP-centrum.

Tillverkas utomlands

I praktiken innebär en ATMP-behandling att celler plockas från patienten för att behandlas och förändras. De sätts sedan tillbaka in i patienten och ska då kunna bekämpa sjukdomen.

I dagsläget sker själva behandlingen av cellen i laboratorium hos läkemedelsföretag utomlands, vilket gör det till en lång och komplicerad process.

Med ATMP-centret som ska stå färdigt på Lunds universitetssjukhus om drygt ett år så ska allt detta kunna ske på plats.

– Målsättningen är att så många patienter som möjligt ska få tillgång till de här nya behandlingarna.

Närmare samarbete med universitetet

Samtidigt som centret byggs utökar man även samarbetet med Lunds universitet.

Där forskas på nya metoder inom avancerade terapiläkemedel och görs djurförsök.

– Det är väldigt många botade djur, men väldigt få botade människor, säger Anna Falk på Lunds universitet.

Förhoppningen är att närheten till centret på universitetssjukhuset ska göra att det går snabbare att komma till klinisk prövning.

I klippet nedan svarar Gisela Helenius på tre frågor om cellterapi:

Forskare använder pipett för att mata celler i ett laboratorium på Lunds universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.