Barsebäck. En industriell anläggning med två högre skorstenar och flera byggnader omgiven av grön vegetation och ett vitt staket. Himlen är molnig, vilket ger en dämpad belysning över landskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad regiontoppen, forskaren och den nationella kärnkraftsamordnaren tror om ny kärnkraft i Skåne i klippet. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Regiontoppen Anna Jähnke (M) om ny kärnkraft i Skåne: ”På plats 2035”

Publicerad

Kan och ska Skåne bli en del av den nationella satsningen på ny kärnkraft i Sverige? Ja, var svaret från många av de som deltog i diskussioner om saken i Kristianstad under fredagen.

– Om någon kommun sträcker upp handen så kommer vi i regionen kunna samverka med den kommunen för att se till att det finns på plats 2035, säger regionrådet Anna Jähnke (M) som tillsammans med Niklas Nilsson (SD) höll i fredagens kunskapsseminarium om ny kärnkraft.

På plats fanns även Carl Berglöf som är regeringens nationella kärnkraftssamordnare.

– Det har varit kärnkraft här tidigare så absolut skulle det kunna vara en möjlighet i framtiden, säger han.

Skeptiskt perspektiv från forskare

Överlag var tonen positiv kring ny kärnkraft i Sverige och Skåne men på plats för att ge en mer skeptisk syn fanns också docent Max Åhman från Lunds tekniska högskola.

– Vi kan hamna i en situation där vi byggt väldigt mycket kärnkraft men inte utnyttjat alla andra tekniska lösningar som finns på effektproblematiken, säger han.

Ser du det som rimligt med ny kärnkraft i Skåne inom 10-15 år?

I Skåne ser jag det inte riktigt, troligtvis är det Ringhals eller Oskarshamn, säger Max Åhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.