Adam Shoop, Fred Taikon och John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defender, efter att Hovrättens dom tillkännagivits, på Civil Right Defenders kontor i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Registrerade romer vann mot staten

Uppdaterad
Publicerad

Det var etnisk diskrimering av skånepolisen att upprätta ett register som innehöll över 4.000 namn på personer med romsk bakgrund. Svea hovrätt slår fast det skadestånd som några av de drabbade krävt. – Det är en stor seger för alla romer, säger Fred Taikon, en av de registrerade.

30.000 kronor var för mycket, tyckte staten. Därför överklagade JK tingsrättens dom som gett 11 personer med romsk bakgrund eller anknytning rätt till skadestånd för etnisk diskriminering

Detta eftersom det fanns med i skånepolisens interna och delvis olagliga register benämnt ”uppgiftsamlingen Kringresande”.

”Vunnit fullt ut”

Men precis som tingsrätten dömde hovrätten till fördel för de som blivit registrerade. Skadeståndet slås fast.

– Vi har vunnit fullt ut. Det är en stor och viktig framgång, det är fantastiskt roligt, säger John Stauffer till SVT Nyheter.

Han är chefsjurist vid Civil Rights Defenders, som företrätt de elva personerna gentemot staten.

Glädjetårar

Fred Taikon, en av de registrerade, berättar om glädjetårar när domen kom på fredagförmiddagen.

– Det är en stor seger för alla romer i Sverige att rättsväsendet har fungerat, säger han till TT.

Han hoppas nu att JK inte kommer att överklaga vidare till Högsta domstolen. Det viktiga är i stället att se till att något liknande aldrig sker igen, understryker han.

– Jag tänker att det här måste bli ett prejudicerande fall. Alla som har varit med i registret har nu möjlighet att söka ersättning och få kompensation för lidandet, för det har varit ett otroligt lidande.

Historiskt mönster

– Hovrätten har i likhet med tingsrätten sett de historiska kopplingarna och det mönster av diskriminering som registret följer. Och det är därför skadeståndet blir så pass stort, säger John Stauffer.

Domen från Svea hovrätt slår alltså fast tingrättens bedömning att Kringresanderegistret innebar etnisk diskriminering och att de elva har rätt till de 30.000 kronor i skadestånd de tidigare tilldömts.

Staten ska också ersätta dem för deras rättegångskostnader på 68.796 kronor.

LÄS MER: Staten stäms för romregister

Redan i ett tidigare skede erkände staten att registreringen var fel,  men att den inte skett på grundval av etniskt ursprung. Syftet har varit att underlätta brottsbekämpande verksamhet, hävdade man.

LÄS MER: Så upprättades polisens register

Ändå fick samtliga personer som fanns med i registret, flera av dem barn, rätt till 5.000 kronor i skadestånd för kränkning av den personliga integriteten. Ett belopp som enligt staten borde räcka även för diskrimineringen.

11 personer som fanns i registret tyckte annorlunda och har nu alltså fått rätt i ytterligare en rättslig instans. En seger som öppnar för övriga drabbade.

Fler kan följa

– Vårt mål är att alla som blivit registrerade ska få ytterligare ersättning för kränkningen, men det måste ju inte nödvändigvis ske i kostsamma rättsprocesser. Justitiekanslern har ju alternativet att ta ett principbeslut om att alla drabbade har rätt till det här skadeståndet, säger John Stauffer.

JK kommentear domen som klar och redig. Man och har nu fyra veckor på sig att gå igenom den ytterligare innan man måste ta ställning till om den ska överklagas.

– Men det förutsätter att det finns någon prejudikatfråga och jag skulle inte tro att det blir så, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Först därefter tar JK ställning till om fler är berättigade till ersättning.

Fakta: Registrets avslöjande

  • I september 2013 avslöjade Dagens Nyheter att polisen i Skåne hade ett register som innehöll omkring 4.700 personer. De flesta var romer, eller personer med koppling till romer.
  • Omkring 1.000 av de registrerade var barn. Registret innehöll också uppgifter om 200 personer som inte längre levde.
  • I november 2013 konstaterade Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) att registret stred mot polisdatalagen. Men man slog också fast att det inte enbart rörde sig om ett etniskt register eftersom flera personer registrerats på grund av misstänkt brottslighet eller släktskap med personer misstänkta för brott.
  • Utifrån SIN:s slutsatser bedömde sedan Justitiekanslern (JK) att alla vars personuppgifter fanns i registret hade rätt till ett skadestånd på 5.000 kronor för kräkning av den personliga integriteten.
  • Elva av de registrarade romerna stämde även staten för etnisk diskrinering. I juni 2016 vann de i Stockholms tingrätt och tilldömdes skadestånd på 30.000 kronor vardera. Denna dom överklagades av Justitiekanslern som förlorade i Svea hovrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.