Bild delas i två sektioner: Den vänstra sidan visar en ljus och ren sjukhuskorridor med skylt som visar ”Väntrum A” samt olika medicinska apparater synliga i bakgrunden. Den högra sidan visar läkaren i en vit uniform som sitter i sjukhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Al Husseiny berättar om hur hyrstoppet för läkare har påverkat Trelleborgs sjukhus. Foto: Otto Johansson/SVT

Så har hyrläkarstoppet slagit mot sjukhuset i Trelleborg – ”Vi har ingen röntgenläkare”

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs sjukhus står inför en utmanande period efter att Region Skåne infört ett stopp för hyrläkare. Beslutet har lett till brist på läkare inom flera avdelningar, inklusive lung- och röntgenavdelningarna på sjukhuset.

En av konsekvenserna av stoppet för hyrläkare för Trelleborgs sjukhus är förlusten av två läkare inom lungmottagningen, som har sagt upp sig för att täcka tomrummen efter hyrläkare på andra kliniker.

– Vi har numer inga röntgenläkare heller, eftersom det var hyrläkare som täckte de positionerna. Vi har istället timanställda läkare, så vissa veckor har vi inga röntgenläkare alls, säger Sara Al-Husseini, läkare på medicinkliniken vid Trelleborgs sjukhus.

Region Skåne införde den 15 januari ett generellt stopp för hyrläkare på sjukhus och på en stor del av vårdcentralerna.

”Längre väntetider”

Region Skåne medger att denna process kommer att medföra utmaningar men tror att det kommer att bidra till att förbättra kvaliteten.

– Vi har haft lite tunt med bemanning så det har varit ansträngt nu inledningsvis,. Det kan bli lite längre väntetider innan vi har fått en stabilitet, säger Johanna Holmberg, HR-direktör på Region Skåne.

Enligt Region Skåne kan denna process leda till längre väntetider för patienter, men det påverkar inte akutmottagningen.

Genom stoppet för hyrläkare räknar Region Skåne med att spara stora summor, samtidigt som man strävar efter att anställa personal istället för att hyra in läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.