SVT Nyheter Skåne möter upp med Liv Palm på Röda Korset i Malmö klockan halvåtta på morgonen. Hon har haft nattpasset på den värmestuga som finns för unga vuxna som har hamnat i hemlöshet.
– Den här natten har vi inte haft några besökare, men när vi är en bit in på säsongen är det fullt här, säger Liv Palm, verksamhetschef för Röda Korset Malmökretsen.
Med säsongen menas december-mars. Tiden på året då det kanske är som svårast att vara hemlös. Värmestugan för unga vuxna är inte en plats för övernattning, med det finns 25 fåtöljer att vila i och det serveras mat och kaffe.
– Vi har kapacitet för cirka 60 portioner mat per kväll, säger Liv Palm.
Uppdelning mellan unga och äldre vuxna
Det är Röda Korsets frivilliga som är på plats, men värmestugan drivs gemensamt av Röda Korset, Malmö stad, Svenska Kyrkan, Fryshuset Malmö och Skåne Stadsmission.
Att det finns en särskild värmestuga för hemlösa mellan 18 och 25 år har flera orsaker.
– Unga är en särskilt utsatt målgrupp och de kanske behöver lite extra stöd, men det är också av integritetsskäl. De ska känna att de kan komma hit utan att folk vet att de går till en värmestuga för hemlösa, säger Liv Palm, verksamhetschef för Röda Korset Malmökretsen.
Adressen hålls hemlig
De ungas utsatthet är också ett skäl till att adressen hålls hemlig.
– De ska känna sig trygga och säkra när de är här. Det finns människor som inte tycker att värmestugor ska finnas, men om du är en person i behov av värmestugan är det bara att höra av sig till Röda Korset Malmökretsen, så hjälper vi dig, säger Liv Palm.