I trädgårdar och parker har flera sorters blommor redan tittat fram – till mångas glädje. Mindre glädjande är att det milda vädret samtidigt skakar liv i både mördarsniglar och fästingar.
– Fästingarnas liv går ut på att sitta och vänta på ett värddjur uppe i vegetationen. Den här vintern har varit exceptionellt mild med över fem plusgrader många gånger. Det innebär att de har möjlighet att klättra upp i vegetationen tidigare och sitta och vänta på ett värddjur vid fler tillfällen än när det är en kall vinter, säger Lars Lundqvist, docent på biologiska museet på Lunds Universitet och fästingexpert.
En fästing lever i snitt fem till sex år och behöver på den tiden bara hitta tre värddjur för att överleva. Och vi får ständigt in nya fästingarter i landet.
– Det är den allmänna uppvärmningen som bidrar till det. Nya fästingarter kommer in i Sverige med hjälp av flyttfåglar på våren, men deras överlevnad beror på hur kyltåliga de är.
Mördarsniglar trivs i väta
Ett annat djur som redan krupit upp ur idet är den spanska skogssnigeln, i folkmun kallad mördarsnigel.
– Det här varma vädret har fått en del mördarsniglar att komma upp redan nu. Men en köldknäpp kan knäcka dem som är uppe. De klarar inte att gå ner i dvala igen, säger Ted von Proschwitz, snigelspecialist och docent på naturhistoriska museet i Göteborg.
Mördarsniglarnas överlevnad på längre sikt påverkas främst av hur mycket regn som faller senare i vår.
– Ett mildare och framförallt ett regnigare klimat underlättar för sniglar, varken äggen eller sniglarna trivs när det är torrt. Det är ett fåtal mördarsniglar som är uppe nu, men vi vet inte vad som händer om vi får vintrar som denna varje år.