Teplockare i Indien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till en teodling i videon och hör hur extremvädret har påverkat teplockarnas vardag. Foto: Malin Mendel/SVT

Teodlare pressas av extremvärme och skyfall: ”Behöver få stöd”

Uppdaterad
Publicerad

I Indien märks klimatförändringarna tydligt, bland annat genom minskade teskördar till följd av extremväder. Och på FN:s klimatmöte COP29 i Azerbajdzjan kräver fattiga länder som Indien 1000 miljarder dollar i klimatbistånd från den rika världen. Bland annat för att ställa om jordbruket när temperaturen på jorden stiger.

Ungefär hälften av alla indier har jobb kopplade till jordbruket, och en stor del av BNP kommer från branscher som är beroende av vädret – och som redan nu påverkas av klimatförändringarna.

– Tidigare regnade det alltid vid samma tid på året. Nu har det blivit för hett och tebladen växer inte som förr, säger teplockaren Jotika Sabar som jobbar på en av Assamprovinsens många plantager.

Klimatmöte COP29

Extremväder har drabbat indierna hårt under 2024. Fram till och med september påverkades 93 % av dagarna av bland annat extremhetta, torka och översvämningar, enligt India Climate Report 2024. I Assam har monsunen blivit mer oregelbunden och temperaturerna stiger.

”Rika världen måste kompensera”

Indien är den näst största te-exportören i världen, efter Kina. Men enligt den statliga myndigheten Tea Board of India har teproduktionen vissa månader minskat med 30% jämfört med förra året, till följd av dåligt väder.

På FN:s klimatmöte COP29 i Baku ska ett nytt mål för klimatbistånd från den rika världen till utvecklingsländerna förhandlas fram.

Fysikprofessor Rahul Mahanta som forskar om klimat på Cotton University Assam säger att den rika världen har en skyldighet att betala för den klimatomställning som behövs. Många lantarbetare och plantageägare har svårt att själva hitta nya vägar framåt.

– Teodlingarna påverkas negativt, och den enda anpassningsåtgärden går ut på att stänga dem. De som tar konsekvenserna är de som är minst ansvariga, om man tittar på deras koldioxidavtryck. De behöver stöd för att kunna anpassa sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet