Sedan 1999 har Sverige jobbat för att nå 16 miljökvalitetsmål fram till 2020 med syfte att lämna över ett mer hållbart samhälle till nästa generation. För Skåne gäller 15 av dessa (Skåne berörs inte av målet Storslagen fjällmiljö).
– Vi klarar målet Skyddande ozonskikt eftersom vi har fasat ut ozonförtunnande ämnen ur kylanläggningar till exempel, berättar Tommy Persson.
I Länsstyrelsen Skånes årliga uppföljning av miljömålen 2020 konstateras att det görs mycket bra saker, men utvecklingen går för långsamt. Bara två av de övriga regionala målen har en positiv utveckling.
Smygande förändringar
För andra mål ser man ingen tydlig utveckling alls, eller till och med en negativ utveckling.
– En av anledningarna är att vi har en stor tillväxt i Skåne. Skåne växer med ungefär en procent om året och det i sig ger stort tryck på naturresurserna, som till exempel rent vatten och ren luft.
Svårast att nå är målen om att bevara den biologiska mångfalden och ett rikt odlingslandsskap. Men den största utmaningen handlar om att begränsa klimatpåverkan, menar Tommy Persson.
Problemet är att klimatförändringarna är svåra att få syn på eftersom det handlar om smygande förändringar i landskapet.
– Klimatförändringarna är här och nu och något vi hela tiden måste ta hand om.
Växtzonerna flyttar sig
Klimatförändringarna märks bland annat på att växtzoner sakta flyttar sig norrut. Det innebär att nya arter trivs och etablerar sig i Skåne och konkurrerar ut våra traditionella växter. En allt tidigare vår gör att växter och pollinatörer kommer i otakt och nya skadeinsekter etablerar sig och skapar problem för Skånsk livsmedelsproduktion.
Skånes miljömål (delvis förkortade):
Begränsad klimatpåverkan
Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig.
Målbedömning: Ingen regional bedömning
Frisk luft
Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas.
Målbedömning: Uppnås ej
Bara naturlig försurning
De försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål.
Målbedömning: Uppnås ej (positiv utveckling)
Giftfri miljö
Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden.
Målbedömning: Uppnås ej
Skyddande ozonskikt
Ozonskiktet ska utvecklas så att det långsiktigt ger skydd mot skadlig UV-strålning.
Målbedömning: Ingen regional bedömning
Säker strålmiljö
Människors hälsa och den biologiska mångfalden ska skyddas mot skadliga effekter av strålning.
Målbedömning: Ingen regional bedömning
Ingen övergödning
Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten.
Målbedömning: Uppnås ej
Levande sjöar och vattendrag
Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras.
Målbedömning: Uppnås ej
Grundvatten av god kvalitet
Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.
Målbedömning: Uppnås ej
Hav i balans samt levande kust och skärgård
Västerhavet och Östersjön ska ha en långsiktigt hållbar produktionsförmåga och den biologiska mångfalden ska bevaras. Kust och skärgård ska ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden.
Målbedömning: Uppnås ej
Myllrande våtmarker
Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden.
Målbedömning: Uppnås ej
Levande skogar
Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.
Målbedömning: Uppnås ej
Ett rikt odlingslandskap
Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks.
Målbedömning: Uppnås ej
God bebyggd miljö
Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö.
Målbedömning: Uppnås ej (positiv utveckling)
Ett rikt växt- och djurliv
Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer.
Målbedömning: Uppnås ej