P-bot på vindruta i centrala Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara var fjärde utländsk felparkerare betalar sina böter i Malmö. Se i videon vad bättre betalningsmoral skulle kunna ge Malmös invånare. Foto: Johan Dernelius

Snart kan utländska bilister inte längre smita från parkeringsböter

Publicerad

Sverige saknar ett enhetligt system för att driva in parkeringsböter från utländska felparkerare. Malmö stad förlorade 2023 närmare tio miljoner kronor på böter som aldrig betalats, men snart ska systemfelet åtgärdas.

Grundproblemet är att vägtrafikregistret hos Transportstyrelsen är byggt för att hantera fordon med svenska registreringsnummer. Därför går det inte i dagsläget att skicka påminnelser till utlandet från vägtrafikregistret.

– Vi har just nu ett projekt där vi utvecklar ett fristående ”register” för att hantera bokföringen av bland annat felparkeringsavgifterna som beräknas vara klart 2027, säger Magnus Callin, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Motsvarar en ny temalekplats varje år

2023 förlorade Malmö stad närmare tio miljoner kronor på böter som aldrig betalades av utländska bilister. Hos kommunen har man under många år vänt och vridit på problemet.

– De här tio miljonerna motsvarar ungefär bygget av en temalekplats. Nu går vi miste om dem, varje år, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

Malmö värst i landet

Under förra året utfärdades 13 225 parkeringsanmärkningar på utländska bilar i Malmö. Det är nästan lika många som i den betydligt större huvudstaden där det lappades 13 693 utländska fordon under samma tidsperiod.

Lägre betalningsmoral i Göteborg

I Göteborg var det 8 610 men betalningsmoralen var sämre där endast 12 procent av ägarna till de utländska bilarna betalade sina böter.

Under 2023 utfärdades totalt 68 645 parkeringsanmärkningar i Sverige där betalningsfrekvensen var 23 procent.

Många av de felparkerade bilarna kommer från våra grannländer som Tyskland, Polen och Danmark men också en del från Holland. Foto: Johan Dernelius

Så här mycket kostar det att felparkera i Malmö:

600 kronor om du till exempel överskrider parkeringstiden eller har p-skivan felinställd.

800 kronor om du exempelvis har parkerat framför en räddningsväg, på en gågata eller framför en utfart.

1 000 kronor till exempel på en taxiplats eller skolskjutsplats.

1 300 kronor på en cykelbana eller parkering för rörelsehindrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.