Tjej från tiktok samt shoka åhrberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Softgirl-trenden märks i sociala medier – men det finns en del saker som man behöver tänka på rent ekonomiskt. Sparekonomen Shoka Åhrman reder ut i klippet. Foto: Tiktok/svt

Softgirl? Det här behöver du tänka på ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Att ta hand om sig själv, vara hemmaflickvän och rå om sin feminina energi är en trend på sociala medier. Men det finns en del att tänka på rent ekonomiskt också – sparekonomen Shoka Åhrman reder ut.

Soft girl – mikrotrenden på sociala medier såsom Tiktok och Youtube har debatteras hårt. Är det antifeministiskt att välja bort karriär för att ta hand om sig själv och hemmet eller snarare en motreaktion på de senaste årens #bossgirl-trend?

Softgirl: en viss sorts estetik och att stanna hemma

Trenden handlar mycket om den kvinnliga estetiken, hur man klär sig, vad man tycker om att göra men också en del om att leva på någon annans pengar för att kunna rå om sig själv och hemmet. En som lever livet som hemmaflickvän till fullo är Vilma Larsson.

– Jag får pengar av honom varje månad för att spendera och spara, säger hon och syftar på sin pojkvän.

Varför vill unga bli softgirls?

– Vi ska inte alltid döma alla andras livsval utan kanske snarare tänka på vad det är i vårt samhälle som får unga kvinnor att längta efter ett sånt här liv. Kanske måste både politiken och arbetsgivarna börja tänka om för att kunna skapa en större livsbalans som den yngre generationen efterfrågar, säger Shoka Åhrman som är sparekonom på tjänstepensionsföretaget SPP.

Men samtidigt säger hon att det är viktigt för den som väljer att stanna hemma heltid eller deltid i en relation att tänka på sin egna ekonomi.

– Mycket i det svenska samhället är baserat på att man har en lön; pension, sjukpenningsgrundande inkomst, föräldrapenning med mera. Om man inte har det så måste man tänka på hur det ska fungera, säger hon.

Låg garantipension

Hon har genom åren träffat kvinnor som valt bort egen karriär och inkomst i giftermål där männen haft det primära ansvaret för inkomsten och ekonomin.

– Utfallet kan såklart se väldigt olika ut. Men om du genom livet inte haft en inkomst eller haft en väldigt låg inkomst så kan det bli väldigt lite att leva på.

I klippet listar Shoka Åhrman saker du ska tänka på rent ekonomiskt om du funderar på ett ”soft girl”-liv eller som hemmapartner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.