Ryssland och Ukraina står för en tredjedel av världens veteexport. Nu är det stopp på grund av sanktioner och kriget. Detta hotar den globala livsmedelsförsörjningen och all mat lär bli dyrare framöver. Bränsle och gödsel har redan blivit mycket dyrare och odlarpriset för spannmål har gått upp från 1,65 kronor till 4 kronor per kilo.
– Här är en kris på gång och dessa prisökningar ökar kostnaderna även för animalieproduktionen. Som konsument får man vara beredd att betala mer för den svenska maten och acceptera att det inte är lika stort utbud, säger Johan Karlzén, ordförande Sveriges spannmålsodlarförening.
”Måste bli mer självförsörjande”
Johan Karlzen hoppas att Sverige ska bli mer självförsörjande på mat. Idag är Sverige självförsörjande på spannmål och socker och nästan självförsörjande på potatis, morötter och ägg. Men Johan Karlzén är övertygad om att Sverige kan öka produktionen ytterligare.
– Även om vi är nära kriget så har vi fantastiska förutsättningar för produktion. Det finns ju idag marker som ligger i träda. De jordarna går att ta i drift igen. Vi är lyckligt lottade som har ett land som kan producera mat till alla sina medborgare, säger Johan Karlzén.
Sveriges självförsörjningsgrad 2020
Tomater: 17 procent
Äpple: 21 procent
Socker: 107 procent
Gurka: 46 procent
Potatis: 94 procent
Jordgubbar: 69 procent
Lök: 68 procent
Spannmål: 139 procent
Morötter: 92 procent
Ägg: 97 procent
Mejeri: 70 procent
Lamm: 29 procent
Gris: 80 procent
Nöt: 60 procent
Fågel: 77 procent
Självförsörjningsgrad är ett statistiskt mått på hur stor andel av de livsmedel som konsumeras som har svenskt ursprung. En del av importen kan förklaras med konsumenternas preferenser. Annat beror på naturliga faktorer, kaffe, kakao och tobak till snus kommer alltid att behöva importeras.
Källa: Jordbruksverket