Redan vid halv sju på kvällen samlas en skara människor utanför Stadsmissionens dörr i Malmö. 25 själar kommer att få plats under natten, några får gå.
– Stadsmissionen betyder mycket för mig, det är mitt hem, säger Emilia Popowa som blev hemlös 2013 och som levt på gatan under långa perioder.
Hon är 76 år och ser liten och späd ut där hon sitter i matsalen och blir serverad en tallrik biff à la Lindström. I somras, när sommarkortet gällde på Skånetrafiken, sov hon på tåg och bussar.
– Jag tog sista tåget till Kristianstad och så sov jag på stationen. Men det kändes otryggt och på morgonen klockan 04.00 tog jag därför bussen till Ystad, berättar hon.
Härbärget stängs vid nyår
Ingrid Foschi har jobbat här sedan nattjouren öppnade för 18 år sedan.
– Under alla mina år här så har jag aldrig känt en så stor oro för dem vi möter som den här vintern. Det känns som att det är stor risk att det är folk som faktiskt fryser ihjäl i Malmö i år, säger hon.
På nyårsdagen stängs härbärget. Då går avtalet med Malmö stad ut och ett annat bolag tar över på akutboendet Vallhem. Idag har Stadsmissionen 20 platser och fem extra att öppna vid behov. Men kommunen bedömer behovet nu enbart till 14 platser.
– Efter den 30 december så är det många som inte kommer att ha en sängplats utan kommer att behöver att vara ute nattetid, tror Ingrid Foschi.
Många unga saknar bostad
Framöver ska enbart människor med social problematik få härbärgesplats. Människor i missbruk eller med psykisk ohälsa. Stadsmissionen kan inte ställa upp på de villkoren och svarade därför aldrig på kommunens upphandling.
– Vi tycker inte att vi kan sortera människor på det viset. Jag gissar att det är lika lätt att frysa ihjäl om man inte har ett missbruk eller om man inte lider av psykisk ohälsa, säger Ingrid Foschi.
Hemlösheten drabbar många fler och stadens egen årliga räkning visar en ökning. Framförallt bland personer utan djupare problematik men som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.
Många på Stadsmissionen är också unga och nya i landet som Ahmed och Alicia.
– Det finns inget att hyra i eller runt Malmö och vi har varit i kontakt med kommunen men de säger bara att vi ska ställa oss i bostadskön, säger Ahmed.
Ann Söllgård, avdelningschef på arbetsmarknad- och socialförvaltningen på Malmö Stad har tidigare sagt till SVT att bara en del av platserna används av hemlösa med missbruksproblem eller psykisk ohälsa.