Per Tryding vd Sydsvenska Handelskammaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elen kan bli 40 öre dyrare per kilowattimme i Sydsverige enligt en ny rapport Foto: Hanna Bolander/SVT

Stoppad vindpark rejäl elsmäll för skåningar

Uppdaterad
Publicerad

När Vattenfall stoppar den stora vindkraftsparken söder om Skåne är det ett rejält bakslag för Sydsveriges elmarknad.

Om inget görs de närmaste åren riskerar elpriset bli 40 öre dyrare, enligt Sydsvenska handelskammaren som beställt en ny forskarrapport.

– Det är en unik situation i Skåne, då krävs unika åtgärder, pengarna finns ju där, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Per Tryding.

Och pengarna han syftar på är Svenska kraftnäts så kallade flaskhalsavgifter, tiotals miljarder kronor, medel som kan användas för att göra elöverföringen mer effektiv.

Behöver mer egen el

Enligt en ny rapport från Energiforsk, ägt av Energibranschen och Svenska kraftnät, blir elen 40 öre dyrare per kilowattimme i Sydsverige, och ungefär hälften i övriga landet om ingen ny el tillkommer fram till 2030.

Ny havsbaserad vindkraft står för stora delen av nytillskottet i Sydsverige, enligt scenariot. När Vattenfall stoppar sitt Kriegers flak-projekt, för gott eller tillfälligtvis, försvinner runt en fjärdedel av de projekt som ligger i pipeline, enligt Per Tryding.

Dyrare el i Sydsverige

I sommar har elen ofta varit flera hundra procent dyrare i Sydsverige än övriga landet. Det beror på att elområde 4 har den sämsta elbalansen i hela Europa, med ett stort underskott, helt beroende av import, ofta dyrare sådan från längre söderut.

Energiminister Ebba Busch försvarar regeringens politik med att andra havsbaserade vindkraftsprojekt uppenbarligen säger sig klara sig utan statens hjälp med elkablar ut till havs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.