Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har följt tulltjänstemän vid Öresundsbron under ett dygn. Se hur arbetet mot narkotikasmugglingen går till i klippet. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Tonvis med narkotika smugglas in varje år: ”Vi räcker inte till”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har drygt två ton narkotika beslagtagits i de svenska tullkontrollerna. Men enligt myndigheten är det bara en liten andel av all narkotika som har smugglats in. 

– Vi kontrollerar bara några promille av trafiken in i Sverige. Vi hade kunnat göra väldigt mycket mer beslag om vi var fler, säger Oscar Lindvall vid Tullverket. 

Narkotikaförsäljning är den viktigaste inkomstkällan för många kriminella nätverk och det finns en utbredd marknad, enligt Stewe Alm, strategisk analytiker på Nationella operativa avdelningen (Noa).  

– Det är den stora efterfrågan som de kriminella har exploaterat, säger han.  

Gränspunkter lämnas obevakade

En stor del av narkotikan smugglas in i södra Sverige, inte minst via Öresundsbron som gränsar till Danmark. Där passerar omkring 30 000 fordon varje dygn, enligt Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket Syd.  

Men med drygt 200 tulltjänstemän blir bemanningen en svår uppgift och gränspunkter som exempelvis hamnar, vägar och tågstationer kan behöva lämnas obevakade – i timmar.  

– Vi kontrollerar bara några promille av den trafik som kommer in. Får vi dessutom en underrättelseuppgift vi behöver agera på, kan vi behöva flytta personal. Vi räcker helt enkelt inte till, säger han. 

Men om ni bara kontrollerar några promille av trafiken hade ni verkligen kommit åt så mycket mer av narkotikainförseln?  

– Det är min fasta övertygelse att vi hade kunnat göra väldigt mycket mer beslag av narkotika och skjutvapen om vi var fler. 

“Narkotikan blir vi aldrig av med” 

En indikation på att mängder av narkotika smugglas in är polisens beslagssiffror. Hittills i år har polisen beslagit över tre ton narkotika, bland annat mer än 870 kilo cannabis, 90 kilo kokain och 360 kilo amfetamin inom landet.  

– Beslagen är viktiga för att undanhålla narkotika från att leda till missbruk. Men när det gäller de kriminella gängens ekonomi så blir det ett nålstick, säger Stewe Alm.

Gör ni tillräckligt då? 

– Narkotikan kommer vi aldrig bli av med, men vi gör en hel del med de resurser vi har. Men kriminaliteten är väldigt dynamisk och den tekniska utvecklingen innebär hela tiden nya vägar och möjligheter för de kriminella.

SVT har följt tullanställda vid Öresundsbron under en arbetsdag. Se hur arbetet går till i klippet ovan.

Beslagtagna mängder narkotika (kg)

Tullverket  

2022 t.o.m 30/6: 2 163  

2021: 5 781 

2020: 8 042 

2019: 7 052 

POLISMYNDIGHETEN

2022 t.o.m 19/8: 3 315

2021: 5 151

2020: 4 495

2019: 2 615

Siffrorna är från myndigheternas egna sammanställningar över beslagtagna mängder narkotika i antalet kilon. Där i ingår inte narkotiska läkemedel eller preparat i flytande- eller tablettform.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.