– Jag vet över 15 stycken som har eller har haft det här, säger Glimåkrabon Margareta Nicklasson som tycker att sjukdomen kryper allt närmre. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Glimåkrabon om smittspridningen: ”Det kommer närmare och närmare”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya bekräftade covid-19-fall var mer än dubbelt så många i Östra Göinge jämfört med snittet i Skåne under vecka 45, räknat per 100 000 invånare.

– Vi är i ett allvarligt läge. Det egna ansvaret måste nu visa sig, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning visar att antalet nya bekräftade coronafall i Östra Göinge var 413 räknat per 100 000 invånare vecka 45. Snittet i Skåne 198.

– Jag vet över 15 stycken som har eller har haft det här. Jag tycker det har kommit lite för nära nu, säger Glimåkrabon Margareta Nicklasson.

Den senaste månadens smittspridning i Östra Göinge kan härledas till en hockeymatch mellan Glimma hockey och IK Pantern, enligt Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Ett antal spelare blev smittade och det har sedan i sin tur spridit sig till andra – till våra medarbetare och till invånare i stort. Så vi härleder det till den hockeymatchen, tyvärr, säger Patric Åberg.

Hur kan ni vara så säkra på att det är just den här hockeymatchen som är grunden till smittspridningen?

– När vi går tillbaka till smittspårningen så är det kopplat till den helgen, det matchtillfället och dagarna efter då vi såg en kraftig koncentration av ett antal individer. Men det är ju inte det primära just nu. Det primära är att alla Göingebor tar sitt ansvar, stannar hemma och håller sina sociala kontakter nere till så få som möjligt. Det viktiga är att vi hjälps åt.

Vad gör ni som kommun?

– Vi håller nere antalet besök på våra bibliotek och äldreboenden. Vi beslutade om ”besöksförbud” på äldreboenden ganska snabbt när det här kom upp med den nya smittspridningen. Vi går ut och informerar våra Göingebor, medarbetare jobbar hemma och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Här kan du ser hur smittspridningen ser ut i Skånes kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.