Han är bekymrad över bristen på torsk och ser ett fiskestopp som det bästa sättet att rädda torsken.
– Det vore det bästa sättet att göra något åt de svaga bestånd man har. Om man kan få till ett fiskestopp, kan det börja gälla redan i sommar, säger Mats Svensson.
Mats Svensson vill se ett fiskestopp i hela fiskezon 25 som går längs med Blekingekusten och Hanöbukten ända ned till Bornholm och Polen.
Det framkom vid en hearing i Åhus idag om den ekologiska krisen i Hanöbukten.
Andra sorter på sikt
Fiskestoppet skulle i första hand gälla torsk, eftersom den är värst drabbad.
– Men på sikt bör det gälla även andra fisksorter, säger Mats Svensson som är medveten om att ett fiskestopp skulle leda till problem för fiskenäringen.
Två expertgrupper jobbar just nu samtidigt som Mats Svensson med kolleger på offentliga hearingar tar del av ortsbefolkningens och lokala myndigheters erfarenheter. Den andra av tre hearingar hölls på fredagen i Åhus.
– Vi lyssnar och vill gärna få in mer information, säger Svensson.
Kombination av orsaker
Han är säker på att en kombination av orsaker ligger bakom störningarna. Problem som till viss del finns på andra håll i Östersjön tycks ha fått ett extremt uttryck i Hanöbukten. Några snabba lösningar finns inte, menar han.
I oktober ska projektets slutrapport vara klar, men miljöminister Lena Ek (C) vill ha en första genomgång av läget redan i april.
Problem i Hanöbukten
* En rad oroande tecken har setts i Hanöbukten. Minskat fiske, skadade fiskar, skum på havsytan, brunt illaluktande vatten och fågeldöd i närområdet.
* I juni 2012 skrev Region Skåne och länsstyrelsen i Skåne till regeringen med krav på en utredning om orsaken till störningarna och insatser för en förbättring.
* Regeringen gav Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att samla in och analysera all tillgänglig kunskap om läget.
* Myndigheten anordnar tre så kallade hearings, där lokala myndigheter, fiskare och allmänhet kan redovisa sina observationer.
* En slutrapport ska lämnas till regeringen senast den 31 oktober.