• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oviss framtid för flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans besked att krisdrabbade flygplatsen i Kristianstad räddas kvar, väcks nu på nytt en politisk debatt om hur mycket skattepengar regionen ska satsa.

Flygplatsens existens är flitigt omdebatterad. Skattepengar har pumpats in i flygplatsbolaget – både från regionen och från närliggande kommuner. Skyways konkurs i våras blev ett dråpslag, men i förra veckan blev det klart att ett nytt flygbolag startar trafik till Stockholm om en månad. Knappt hade bläcket hunnit torka på den överenskommelsen, innan de kritiska rösterna mot anslagen till flygplatsen höjdes på nytt.

– Flygresandet är inte klimaträtt., men framför allt ska marknaden sköta sig självt. Skattepengarna kan användas till annat, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

Fyra miljoner kronor om året betalar Region Skåne för att hålla flygplatsen vid liv. De pengarna vill regionen sluta betala inom fem år.

– Regionen vill dra sig ur ägandet och vill inte vara delägare. Vi har en hel region att ta ansvar för – inte bara en delregion, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M).

Men det bristande politiska stödet på lång sikt, är inget som oroar flygplatsbolagets styrelse.

– Jag ser det som att flygplatsen behövs och det visar också uppslutningen från ägarna och näringslivet. Alla sådana här infrastruktursatsningar gör förutsättningar för ett levande näringsliv i regionen, säger Inge Gyllin, styrelseordförande Kristianstad airport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.