• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johannes Hagström på Trelleborgs kommun och en skadad cykelbana

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Nu får det helst inte storma mer på ett tag, säger Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg i Trelleborg som är en av de kommuner som drabbades hårdast av stormen Babet. Foto: Johan Nilsson/TT och SVT

Svårt för husägare att få hjälp av kommunen vid stormar

Publicerad

Trelleborgs kommun försöker nu rusta upp skyddet inför framtida stormar. Men privata fastighetsägare kan inte räkna med allt för mycket stöd.

– Vi får inte lov att gynna enskilda intressen, säger hållbarhetsstrateg Johannes Hagström.

Bortspolade stränder och skadade hus och vägar. På Trelleborgs kommun håller man nu på att inventera skadorna efter stormen Babet som drabbade sydkusten ovanligt hårt när den drog in över landet den 20 oktober.

– Vi visste att stormen var på väg, men vi blev förvånade över att det blev så stora skador, säger Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg i kommunen.

Hur stora kostnader reparationerna kommer att landa i, vet han ännu inte. Men ännu större kostnader får kommunen räkna med när det gäller att skydda kusten för framtiden.

Olika typ av skydd

Just nu tittar man på olika alternativ: antingen ett hårt skydd, till exempel med sten, eller ett mjukt skydd där man skapar en ny sandstrand.

– Ett mjukt skydd är det som gör minst skada i naturen och som kommunen och myndigheter förordar, men den kostar ungefär fyra gånger så mycket.

För en del av de privata fastighetsägarna som drabbats kommer kommunens skydd dock inte garantera ett skydd för framtiden.

– Vi får inte lov att gynna enskilda intressen. Det måste finnas ett allmänintresse för att kommunen ska gå in.

Borde ha informerat bättre

De fastighetsägare som har tomter med strandskydd, måste själva ansöka om tillstånd hos kommunen och Länsstyrelsen för att bygga skydd mot havet.

– Vi borde ha varit bättre på att informera om vilka åtgärder de själva skulle kunna ha gjort. Nu får vi hjälpas åt och hitta en väg framåt tillsammans, säger Johannes Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.