Anders Olshov, ekonom vid tankesmedjan Intelligence Watch Foto: TT och Privat

Sverige bygger för mycket – risk för fastighetskrasch

Uppdaterad
Publicerad

I en färsk rapport varnas det för att Sverige bygger för många nya bostäder – med risk för ett prisfall på bostadsmarknaden. Nyanlända har inte råd att efterfråga lägenheterna som byggs.

Antalet lägenheter som beräknas bli färdigställda 2018 närmar sig de tidigare toppåren i svenskt bostadsbyggande, 1975 och 1991.

Anders Olshov, ekonom vid tankesmedjan Intelligence Watch, varnar i en ny rapport för att Sverige bygger mer än vad som kommer att efterfrågas.

Nyanlända har inte råd

Slutsatsen i rapporten är att behovet av nya bostäder finns, men att gruppen nyanlända inte har råd att efterfråga de bostäder som byggs.

– I stort sett hela folkökningen fram till 2025 består av flyktingar och anhöriga från utomeuropeiska länder och de barn de föder. De står generellt långt från arbetsmarknaden och har svag ekonomisk ställning, menar Anders Olshov.

Gruppen kommer att bo mer trångbott än vad Boverket antar i sina analyser, enligt tankesmedjan.

Stigande priser

Låga räntor, fortsatta ränteavdrag och slopandet av fastighetsskatten har drivit upp fastighetspriserna.

En bostadsrätt i Stockholm kostar i dag 60 procent mer än en ägarlägenhet i Köpenhamn. Även i Göteborg är prisnivån högre än i Köpenhamn.

Också kostnaden för nyproduktion har stigit kraftigt på senare år. I Malmö kostar en nyproducerad lägenhet på 100 kvadratmeter i genomsnitt 3,4 miljoner kronor att bygga.

Brist vänds till överskott

I kombination med dåligt fungerande flyttkedjor, där det är mer lönsamt att bo kvar i det äldre beståndet än att flytta till nyproducerade lägenheter, riskerar det att leda till ett överskott på fastighetsmarknaden.

Det kan i sin tur leda till prisfall på bostäder om räntorna skulle stiga.

– En nedgång behöver inte slå lika hårt i Malmö där priserna inte är lika upptrissade som i Stockholm och Göteborg, anser Anders Olshov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.