polisbil i förgrunden, i bakgrunden brinnande bilar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bland annat åklagaren Henrik Nordquist och SVT Nyheter Skånes redaktionschef Göran Eklund kommentera beslutet i klippet. Foto: SVT Arkiv

Åklagaren fick nej – SVT behöver inte lämna ut upploppsmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten avslår nu åklagarens begäran att flera mediebolag, bland annat SVT, skulle lämna ut filmat material från upploppet i Rosengård i september. Kammaråklagare Henrik Nordquist är inte nöjd med beskedet och har överklagat.

Åklagaren hade begärt att tingsrätten skulle förelägga flera mediebolag att lämna ut kopior av allt filmat och fotograferat material från upploppet i Rosengård i Malmö i september 2023.

Mediebolagen motsatte sig begäran och har gett flera anledningar till att kravet inte skulle godkännas.

– Åtal har redan väckts mot de flesta som varit misstänkta i upploppet. Syftet med den begärda bevisningen verkar därför främst vara att få fram vilka ytterligare personer som gjort sig skyldiga till brott. Intresset mot att lämna ut de begärda filmerna och fotona är således starkare än skälen för ett utlämnande, säger rådmannen Christina Nilsson i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Skånes redaktionschef Göran Eklund tycker att domen är viktig.

– Det är avgörande för vårt förtroende att alla kan vända sig till oss med uppgifter och veta att vi inte lämnar dem vidare, säger han.

Upplopp efter koranbränning

Det var i samband med en koranbränning i Malmö i september som upplopp utbröt senare på kvällen. Flera bilar sattes i brand och sten kastades mot polisen.

Kammaråklagare Henrik Nordquist begärde efteråt att TT, Sydsvenskan, Expressen, SVT, Schibsted, TV4 och DN ska lämna ut ”kopia av allt filmat och fotograferat material” som kan vara av stor vikt för ärendet.

Det gällde alltså inte bara de filmklipp som redaktionerna valt att publicera, utan även allt som inte spridits till allmänheten.

Åklagaren har överklagat tingsrättens beslut.

– Jag bedömer att det finns ett stort samhällsintresse i att få frågan utredd, inte bara för rättsväsendets del men också för mediebolagen, skriver kammaråklagare Henrik Nordquist i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.