Sin bostad har Michael Hellberg i föräldrahemmet utanför Halmstad. Han var beredd på att det kunde bli svårt med bostad i Malmö. Och tiden i kollektivtrafiken hade han planerat att använda på bästa sätt.
-Jag trodde faktiskt inte att det skulle påverka mig så mycket, eftersom jag tänkte att jag skulle kunna plugga på tåget. Men eftersom jag ofta får stå upp hela vägen till Helsingborg har det varit svårt, säger Michael.
Som så många andra unga vuxna vill han helst bo där han pluggar. Och jakten efter bostad pågår med blandat resultat.
– Senast igår fick jag ett erbjudande. Men då var villkoret att man diskade i duschen. Det kanske funkar ett tag, men jag vill nog ha något mer långsiktigt, så det kändes inte riktigt okej.
Läget akut
I länstyrelsens bostadsmarknadsanalys för 2013 beskrivs situationen för ungdomar i Malmö och Lund som akut. 10 000 nya bostäder skulle behöva byggas för att möta behovet.
Och det är just behovet av nybyggen som är i fokus för den så kallade Nybyggarkommissionen. Ett gäng om tre som just nu turnerar runt i Sverige och träffar lokala makthavare.
-Just bostadsmarknaden har haft extremt många olika särintressen. Här gäller det för oss att se vad som krävs för att kunna sätta sig över alla dessa, säger Agneta Dreber, en av nybyggarkommissionärerna.
”Nationellt problem”
På besök i Malmö sammanstrålar de bland annat med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh. Men hon tycker inte om att bostadsfrågan enbart görs till en kommunal angelägenhet.
– Det är ett nationellt problem att det byggs för lite. Malmö har vuxit väldigt kraftigt under en rad år, och det räknar vi med att fortsätta göra. Samtidigt vill vi göra det på ett sätt som gör att vi inte lägger beslag på åkermarken runt omkring.
I Malmö är det alltså till stor del förtätning som gäller. Att bygga på höjden, och göra bostäder av ytor som idag används till annat.
– Vi vill att ungefär 100 000 till ska få plats inne i stan, så vi måste hitta nya lösningar, säger hon.
Göteborg bygger minst
Räknat per tusen invånare byggs det inte speciellt mycket mer i Malmö än i Göteborg, som är sämst i storstadsligan. Blockeringen av unga vuxna från storstädernas bostäder har beskrivits som ett tillväxtproblem. Men det handlar inte bara om pengar.
– Det ger en otroligt negativ påverkan. Om man ser till de som är lite yngre, de som inte kan studera där de vill, innebär det förmodligen att de blir mindre inspirerade och får sämre studieresultat, säger Olle Wästberg, Nybyggarkommissionen.
”Många frågar hur jag fixar det”
Tillbaka till Michael Hellberg, som strax ska hoppa på tåget hem till Halmstad. Michael vill satsa på Malmö, även när han är färdigpluggad. Här finns flera av de företag han vill jobba på. Men frågan är hur länge det går om han måste fortsätta pendla sex timmar om dagen.
-Just nu känner jag att det går bra, och det har inte påverkat mig allt för mycket. Men många frågar hur jag egentligen fixar det. Jag kan inte gå runt och gnälla, men det klart att får jag inte tag på något på två år så blir jag väl ganska negativ jag också.