Turerna har varit många kring Naturum i Falsterbo. Moderaterna i Vellinge kommun vill lägga ned, bygga spahotell och i den befintliga byggnaden ska bli konsthall, museum och en restaurang. Som reaktion har runt 3800 röster lämnats in till kommunen med ett krav på en folkomröstning, något samtliga oppositionspartier i kommunen är för.
Daniel Johnson är vice ordförande i Falsterbonäsets Naturvårdsförening:
– Vi är givetvis besvikna men inte förvånande över att moderaterna ingått ett avtal i hemlighet på fem år med en privat aktör. Det kommer att göra att tillgången och tillgängligheten till strandbaden och den byggnaden skattebetalarna har betalat för kommer att bli sämre. Vi kommer inte att få samma utbud och inte kunna ta dit våra barn och lära dem om vår lokala natur.
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, skriver i ett mail till SVT:
– Vi är öppna mot väljarna om vad vi tycker. Det finns ett beslut om ändrad inriktning av Falsterbo Strandbad vilket nu genomförs genom ny aktör med världskänd fotokonst och välrenommerade krögare.
”Vi har förts bakom ljuset”
Liberalerna är ett av oppositionspartierna i Vellinge kommun. Henrik Thorsell (L), är inte förvånad men upprörd över hur den moderata majoriteten i fullmäktige drivit igenom ett avtal innan folkomröstningen är genomförd.
– Man kan säga såhär: vi har förts bakom ljuset när moderaterna har ingått det här avtalet med en privat aktör. Sedan har jag ingenting att säga om just den aktören, det är väl glädjande att de har hittat en privat aktör som är villig att betala hiskeliga summor i hyra. Räknar jag på det måste det bli mellan 12 till 15 miljoner kronor per år.
En folkomröstning är endast rådgivande
Såväl Daniel Johnson och Henrik Thorsell tror att folkomröstningen ändå kommer att bli av. Men då en folkomröstning i svensk kommunpolitik endast är rådgivande, menar båda två att moderaterna i Vellinge kommun inte behöver ta folkomröstningens resultat i beaktning.
– Att kommunen redan har ingått i ett avtal visar på bristen på demokrati och respekten för demokratin. Det visar på ett förakt mot väljarna, säger Henrik Thorsell (L).
– Det är väl klart att det kanske varit kört redan från början. Vi vet av erfarenhet när den här lilla gruppen inom moderaterna bestämmer sig blir det på det viset. De har ett mandats majoritet men utnyttjar det till hundra procent. Vi är inte förvånande men det gör folkomröstningen ännu viktigare, säger Daniel Johnson.
Carina Wutzler (M) menar att frågan om det ska bli en folkomröstning beslutas av kommunfullmäktige.
– Det ärendet får ha sin gång och process, allt enligt den lagstiftning och det regelverk som finns. Vi får invänta resultatet och ta det vidare utifrån det.
Kommer ni att följa folkomröstningens resultat?
– Jag kan inte svara på det i nuläget. En aspekt som påverkar är valdeltagandet vid en eventuell folkomröstning, skriver Carina Wutzler (M).
Så här såg det ut när namnunderskrifterna lämnades in till kommunen: