När Livsmedelsverket besökte anläggningen den 10 oktober upptäckte inspektören bland annat att kebab förvarades på bord med ingrodda fettrester och mögel.
Vid ett senare besök hittade Livsmedelsverket också listeria i den färdigstekta kebaben – en bakterie som kan vara farlig för gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
Livsmedelsverket utfärdade ett förbud som innebär att inget kött får säljas från anläggningen.
– Om man bryter mot våra förbud så är det allvarligt, säger enhetschefen Karin Cerenius på Livsmedelsverket.
Grossister drar tillbaka köttet
SVT Nyheter Skåne kan nu avslöja att Skåne Kebab Döner sålt eller försökt sälja produkter till åtminstone två grossister och en restaurang trots förbudet. Vi har bland annat upptäckt att ett halvt ton kebab levererats till en stor grossist som i sin tur säljer vidare produkter till restauranger och butiker.
Grossisterna menar att informationen kring ett förbud inte har nått dem från varken tillverkaren eller Livsmedelsverket.
– Det är företagets ansvar att informera, säger Karin Cerenius.
Efter att SVT Nyheter Skåne informerat grossisterna om förbudet säger de att de nu stoppar sina framtida inköp från tillverkaren, samt drar tillbaka köttet från sina sortiment tillsvidare.
Fortsatt försäljning skylls på missförstånd
Skåne Kebab Döners vd hävdar att missförstånd kring Livsmedelverkets beslut är anledningen till varför man fortsatt sälja sina produkter.
– Jag har missförstått beslutet. Jag trodde att det bara handlade om ett förbud kring tillverkning och inte på varor som jag har haft i lager innan förbudet.
Livsmedelsverket har nu valt att inleda ett samarbete med Malmö stad där man bland annat vill effektivisera sitt arbete samt utbyta information om detta förbud efterlevs eller inte.
Företagets vd säger att han från och med nu kommer att meddela sina kunder om förbudet och att lokalerna just nu saneras.
Uppdatering: Den 24 november upphävdes Livsmedelsverkets förbud och Skåne Kebab Döner får återigen sälja sitt kött.