Ögon som svullnar igen, feber, förvirring, utmärgling och en plågsam död. Kaninpesten slår nu skoningslöst mot tusentals kaniner i Verkeåns naturreservat vid Brösarps backar.
– Det är inte värdigt liv för en kanin, säger Joakim, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen.
Han och kollegan Magnus Jönsson har under senaste tiden patrullerat runt på backarna i naturreservatet för att upptäcka och skjuta uppenbart sjuka djur.
– De kaninerna ser vi ganska lätt vilka de är. De sitter utanför bohålorna, kan inte se, kan inte äta och inte fly undan på samma sätt, säger Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen.
Hundratals skjutna
Länsstyrelsen har god hjälp med avlivningen genom privata jaktlag.
– Total handlar det säkert om hundratals kaniner som har skjutits senaste tiden, säger Magnus Jönsson.
Kaninpest är ursprungligen en infektion som medvetet importerats till Europa för att just reducera en snabbt växande stam av vildkaniner.
– Sjukdomen brukar slå till var tionde eller femtonde år på de platser där kaninerna blivit många, säger Magnus Jönsson.
Kaninpest är mycket smittsam. Länsstyrelsen räknar med att stora delar av beståndet på Brösarpsbackar kommer att stryka med och att det lär dröja år innan det återhämtat sig.
Ett bakslag även för flera av de sällsynta växter som är unika för Verkeåns naturreservat.
– Vildkaninerna har en viktig roll att fylla genom att gräver upp kalkhaltig sand till ytan som gynnar de sällsynta växter som finns här, säger Magnus Jönsson.
Pesten kan sprida sig
Kaninpest smittar endast kaniner och i vissa fall harar. Risk finns att sjukdomen sprider sig utanför Verkeåns naturreservat, och Länsstyrelsen har därför ett medskick.
– Har man tamkanin ska man vara uppmärksam. De kan man vaccinera, säger Magnus Jönsson.
Kaninpest
- Kaninpest, eller myxomatos, är en virussjukdom som under naturliga förhållanden bara drabbar kaniner. Den har ingenting att göra med harpest. Sjukdomen uppträder som epizootier med mycket hög dödlighet och drabbar främst kaninstammarna då dessa är mycket täta, och man finner då blinda, döende eller döda kaniner i stora antal.
- Smittade kaniner insjuknar i allmänhet efter en till två veckor. De första symtomen är att ögonen svullnar och ett förtjockat, ofta varigt, tårflöde uppträder. Huden kan svälla, framför allt runt ögon, nos, mun och könsöppning.
- Sjukdomen drabbar både vilda och tama kaniner. Viruset sprids antingen genom direktkontakt eller via insekter eller fåglar. Då sjukdomen sprids genom direktkontakt fås en långsam utbredning, medan smitta via insekter eller fåglar gör att sjukdomen ”hoppar” till nya områden.
Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt