En person fördes till sjukhus efter en skottlossning på Holma i Malmö på tisdagen. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Mordvapen tillhörde polisman – användes vid dödsskjutning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det hagelgevär som användes vid mordet på Holma torg i mars tillhörde en polisman i Skåne.

På tisdagen åtalades två män misstänkta för mordet. Enligt åklagaren ska en konflikt om en skuld på 2 000 kronor ligga bakom. Polismannen utreds samtidigt för vapenbrott.

Det var den 10 mars i fjol som en man i 25-årsåldern sköts i både huvudet och bålen. Mordet skedde på Holma torg i Malmö och kunde snabbt knytas till två unga män, båda i 20-årsåldern.

De har nu åtalats för att att tillsammans ha utfört dådet. En av dem greps samma kväll när polisen gjorde en husrannsakan i en bostad på Möllevången.

Den andre lämnade landet men greps efter några dagar i Polen, när han skulle flyga till England.

Enligt åklagaren ska en konflikt om en skuld ligga bakom.

– Det finns mycket som tyder på att det utlösande var en bakomliggande konflikt om en skuld på 2 000 kronor, säger Sofia Syrén.

Mordvapnet ägs av polisman

Det ena mordvapnet är ett dubbelpipigt hagelgevär som användes av den ena misstänkta, den som sköt offret i huvudet.

Foto: Polisen

Vapnet hittades senare samma kväll under en husrannsakan där även skytten greps.

När polisen senare gjorde en slagning av hagelgeväret fick de en träff.

Vapnet var inte anmält stulet och tillhör en polisman. Därför startades en förundersökning om grovt vapenbrott av Särskilda åklagarkammaren. Enligt chefsåklagare Martin Tidén råder det nu oklarheter i huruvida vapnet anmäldes stulet och varför det blev som det blev.

– Utifrån polismannens sida så är olyckliga omständigheter som gör att det där vapnet dyker upp som det gör.

Polismannen nekar till brott, och Martin Tidén har också under utredningens gång rubricerat om ärendet från grovt vapenbrott till vapenbrott av normalgraden. Anledningen är att de uppgifter som framkommit inte talar emot polismannen.

Polisen: vapnet förväxlades med en bekants

På tisdagseftermiddagen publicerade polisen ett förtydligande pressmeddelande där de skriver att mordvapnet var polismannens privata vapen. De beskriver också hur polisens vapen förväxlades med en bekants vapen, och att stölden av mordvapnet skedde hos den bekanta.

Både polisen och den bekanta har vapenlicens.

Se videon om skjutningen där en 25-årig man dog:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.