Skyddsombundet Stephanie Zepacki vill se att skyddsutrustning används mer inom hemtjänsten. Foto: Magnus Andersson/TT/SVT

Undersköterskans vädjan till Malmö stad: ”Snälla, tänk om, tänk rätt!”

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonalen går dagligen hem till många äldre personer och utsätts för risken att smittas av coronaviruset. Samtidigt finns risken att personalen smittar brukaren. I Malmö stad används bara skyddsutrustning vid de tillfällen då det finns en konstaterad coronasmitta eller misstanke om smitta, något som kritiseras av skyddsombundet Stephanie Zepacki.

– Jag anser inte att det är riskfritt att arbeta utan skydd. Ingen har tillräcklig kunskap om detta virus och vi ser hur människor dör runt omkring oss, säger Stephanie Zepacki, skyddsombud och undersköterska inom hemtjänsten i Malmö stad.

Stephanie Zepacki insjuknade själv den 16 mars med influensaliknande symptom och har varit hemma sedan dess.

Coronavirus i Skåne

– Jag tycker att vi ska ha full skyddsutrutning hos alla brukare och att vi ska behandla alla som misstänkt smittade.

Endast basal hygien

I normalfallet använder hemtjänstpersonalen det som kallas basal hygien, vilket innebär skoskydd, handskar, förkläde och handsprit. Malmö stad menar att det räcker och att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Vi skapar inga egna rutiner. Om vi använder skyddsutrustningen överallt, alltid, så räcker den inte när vi väl behöver den. Det är en ganska enkel ekvation, säger Helen Martinsson, avdelningschef vård och omsorg Malmö stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet