Veterinärer prickas – skrev ut opiater till klinikchefen

Uppdaterad
Publicerad

Chefen på veterinärkliniken i Skåne kunde under fyra års tid få ut över 10 000 tabletter narkotikaklassad medicin. Detta med hjälp av klinikens fyra veterinärer. Chefen påstod att det var till hennes hundar men i själva verket gick mängder till hennes missbruk.

Veterinärklinikens chef påstod att hennes hundar hade återkommande behov av narkotikaklassade läkemedel och fick de fyra anställda veterinärerna att gång på gång skriva ut mediciner. Det handlar bland annat om tusentals opiumbaserade tabletter som även kan ges till människor. Hundarna skulle enligt klinikchefen få medicinerna för att lindra allt från ledsmärta till att förebygga ångest för raketer.

Apotek slog larm

Enligt den utredning som Ansvarsnämnden för Djurens Hälso- och Sjukvård gjort, har preparaten slentrianmässigt skrivits ut utan att veterinärerna gjort ordentliga undersökningar av djuren.

Det var när ett apotek slog larm om den höga förskrivningen som Länsstyrelsen gjorde en inspektion på den skånska veterinärkliniken. Därefter anmäldes klinikens fyra veterinärer till Ansvarsnämnden.

Allvarliga fel

Nämnden skriver i sitt beslut att veterinärerna begått allvarliga fel när de skrivit ut narkotikaklassade läkemedel utan att undersöka djuren, samt att journalföringen varit bristfällig. Men eftersom de fyra veterinärerna befunnit sig i en beroendeställning till sin chef, och att chefen utnyttjat denna ställning, så klarar sig veterinärerna med en erinran istället för en varning.

Erkänner missbruk

Klinikchefen har i sin kontakt med Länsstyrelsen erkänt att hon haft ett missbruk och använt en del av tabletterna själv. Hon har sedan tidigare också lämnat sin tjänst på kliniken.

– Det här har varit fruktansvärt för alla inblandande, säger veterinärklinikens vd till SVT.

Klinikens vd säger vidare att det pågått internt arbete under flera månader för att stärka upp rutiner så att inget liknande ska hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.