Den hotade öringen i sjön Immeln har länge varit en omtvistad fråga mellan Länsstyrelsen Skåne och företaget Volvo. Foto: SVT/Arkiv

Volvo döms att betala för hotad öring

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om de hotade öringarna i sjön Immeln har pågått mellan Länsstyrelsen Skåne och Volvo i många år. Nu döms företaget att betala nästan en halv miljon kronor i skadestånd för att förstärka beståndet.

– Domen är lokalt och principiellt viktig. Hade vi inte fått pengarna hade vi fått hoppas att öringen själv fått återhämta sig när förutsättningarna förbättras, vilket den kanske hade gjort men det hade varit svårare, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Domen från mark- och miljödomstolen föll i slutet på februari i år och kan inte överklagas.

I drygt arton år har Volvo varit ansvariga för vattenregleringen av sjön Immeln. Först för att reglera vattennivåerna på grund av ett vattenkraftverk i området, men under senare år har det handlat om att förhindra översvämningar på Volvos fabriksområde.

– I det tillståndet är Volvo skyldiga att sätta ut 2000 öringar om året, vilket de inte har gjort, säger Johan Wagnström.

Nu döms företaget att betala 469 000 kronor i skadekompenserande åtgärder, pengar som kommer att användas av Länsstyrelsen för att rädda den hotade öringen.

– Med de öringar som finns kvar ska vi samla yngel som sedan ska odlas upp. Det kommer att dröja några år men det passar rätt bra, säger Johan Wagnström.

Han berättar att Volvo aviserat planer på att upphöra med regleringen av sjön. Det skulle innebära att förutsättningarna för fiskarna förbättras avsevärt, något som den kommande generationen öring kan få njuta av.

– När de kommer ut är den ursprungliga livsmiljön återskapad, och det är väldigt positivt, säger Johan Wagnström.

Immelnöringen

Immelnöringen är en unik, nedströmslekande storvuxen öring. Beståndet är idag hotat och fiskevärdet bedöms vara nationellt särskilt värdefullt. Sjön Immeln är ett Natura 2000 område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.