Zelda Olausson Pålsson sitter i en bil och tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Zelda om när hon fastnade i snökaoset på E22. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Zelda, 19, satt fast i 16 timmar under snökaoset på E22: ”Under all kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Zelda Olausson Pålsson från Lönsboda skulle till tandläkaren – men hamnade mitt i snökaoset på E22. Där satt hon och hennes syster fast i 16 timmar. De fick klara sig på ketchup och vatten.

– Det är helt sjukt, säger Zelda Olausson Pålsson.

Under tisdagen offentliggjordes en rapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort om myndigheternas agerande under snökaoset på E22 i vintras. MSB riktar kritik mot att myndigheterna agerade passivt.

– Vi behöver se mer handlingskraft och beslutskraft vid sådana här händelser, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB, till SVT Nyheter.

E22 avstängd efter snökaos

Har dragit lärdomar

19-åriga Zelda Olausson Pålsson från Lönsboda, utanför Osby, satt fast i kön i 16 timmar. Hon håller med MSB:s generaldirektör.

– Det är under all kritik. Det ska inte ta så lång tid. Vi hade tur som är unga och friska – men det finns små barn, gravida, äldre, folk som behöver ta mediciner, säger Zelda om myndigheternas agerande.

Zelda och hennes syster har också själva dragit lärdomar efter händelsen. Till exempel hade de bara med sig en enda ätbar sak i bilen de fastnade i: Ketchup.

I videoklippet ovan: Zelda berättar mer om vad hon och systern lärt sig av upplevelserna i snökaoset.

Kaoset på E22: MSB kritiserar passiva myndigheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad MSB:s generaldirektör säger om utredningen om hanteringen av snökaoset på E22. Foto: Per Leandersson / Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet