3D-printade kulsprutor till kriminellt nätverk – sex åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två män misstänks ha tillverkat 3D-printade vapen i Växjö. Enligt åtalet kopplas brottet till det kriminella Foxtrot-nätverket.

Den huvudmisstänkte 55-åringen ska ha agerat som vapenproducent i den kriminella miljön, med flera adresser i Växjö kommun som bas.

Mannen ska enligt åtalet, tillsammans med en jämnårig man, bland annat ha tillverkat 3D-printade hel- och halvautomatiska kulsprutepistoler och flera revolvrar.

Vapnen ska sedan ha sålts till de fyra andra åtalade, tillsammans med ammunition och ljuddämpare.

Samtliga sex åtalas för synnerligen grovt vapenbrott.

Bakgrund som kriminell vapenleverantör

55-åringen misstänks också för att ha tillverkat 55 kilo svartkrut.

Han är sedan tidigare dömd för brott mot lagen om krigsmateriel, vapenbrott och vapensmuggling vid flera tillfällen – och har pekats ut som ”vapentekniker och vapenleverantör till kriminella kretsar” i en tingsrättsdom redan för 20 år sedan.

Kopplas till Foxtrot

Bland bevisen finns en rapport om Foxtrot-nätverket, åklagaren menar att vapnen har hanterats inom den kriminella miljön.

En av köparna, en 35-åring, har tidigare varit häktad misstänkt för medhjälp till ett mord i Haninge 2022, som gängledaren Rawa Majid misstänks ha anstiftat. 35-åringen blev aldrig åtalad.

En annan av köparna åtalas nu också för främjande av flykt. Han misstänks ha hjälpt en morddömd 17-åring att gömma sig, efter en uppmärksammad fritagning i Södertälje i våras.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.